Taky ti vždycky zbude hovězí maso z Pholévky? Mně vždycky. Právě ty rozpadající se okraje masa, které je škoda jen tak vyhodit. A jak tohle křehké hovězí maso zužitkovat? Snadno. Udělej si rychlou fresh véču bohatou na výživové hodnoty. Hovězí tacos s avokádem.
40 minut v kuchyni
4 plné pupky
Ingredience
4 pšeničné tortilly
1/2 ledového salátu
2 avokáda
zakysaná smetana
1 limetka
na trhané hovězí:
500 g vařené hovězí kližky / krku
1 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička soli
trochu vody na podlití
na rajčatovou salsu:
4 rajčata bez jadérek
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1 chilli paprička
hrst čerstvého koriandru
trochu soli
lžička olivového oleje
šťáva z 1/2 limetky
na guacamole:
2 avokáda
4 rajčata bez jadérek
1 menší červená cibule
1 chilli paprička
hrst čerstvého koriandru
trochu soli
šťáva z 1/2 limetky
Jak na to?
1. Uvařené hovězí maso z předchozího dne natrhám, případně nasekám. Na lžíci oleje zahřeju. Přidám utřený česnek a všechno koření. Promíchám a podliju pár lžícemi vody. Chvilku zahřívám do rozvonění a prolnutí chutí.
2. Rajčatovou salsu připravím v cuku letu. Rajčata zbavím jadérek a nakrájím na malé kostičky. Červenou cibuli, jarní cibulku i chilli papričku taktéž nakrájím na jemné kostičky. Koriandr nasekám. Vše promíchám. Osolím, zakápnu oliváčem a šťávou z limetky.
3. Ještě guacamole. Bez toho by to nebylo vončo. Dělá se stejně jako rajčatová salsa jen bez oliváče a místo něj přidám vidličkou namačkaná pěkně zralá avodáka.
4. Natrhám si salát. Avokádo zbavím pecky, lžící vydloubnu ze slupky a nakrájím na tlustší plátky. A jsem připravena na servírování obsahu i příloh k tacos.
5. Pšeničnou tortillu přeložím a položím ji do rozpáleného kontaktním grilu. Nechám pěkně nahřát a lehce opéct. Používám standardní velikost tortill a kontaktní gril mi je tak krásně zacelí na krajích, tím jak lehce přesahují. Tacos jdou pak příjemně uchopit do ruky a kousat, aniž by se mi obsah sypal ven.
6. Servíruji: Tortillu opatrně rozevřu, jednou rukou ji přidržuji otevřenou (chladnutím si zachová otevřený tvar), kladu natrhaný salát, trhané hovězí, rajčatovou salsu. Přidám avokádo a zakysanou smetanu. Můžu ještě zakápnout limetou navíc. Na talíř si k tortille dám zvlášť ještě porci rajčatové salsy, guacamole a zakysanou smetanu.
TIP: Tortillu můžeš také použít studenou, naplnit ji, zabalit a až pak dát do kontaktního grilu asi na 2 minutky. Místo tacos budeš mít teplý wrap do ruky. Konec stačí obalit alobalem. No a utíkej hned kam potřebuješ.