Skip to content

Medové perníčky

Vánoce bez  cukroví, to by nebyly Vánoce. A za mě jsou to právě perníčky, bez kterých si nedovedu Vánoce představit. Receptů existuje tolik, že člověk často neví, jaký vybrat. Ani já nikdy nemohla. Tak jsem se všemožně inspirovala a rok co rok zkoušela hokusy pokusy. Nikdy to ale nebylo to pravé. To pravé perníčkové. Proto jsem si vzala od každého něco a uplácala si těsto na perníčky dle mé chuti. Vznikly tak úplně nejvíc vláčné medové perníčky, které jsem kdy jedla. Navíc bezlaktózové, což se u perníčků jen tak nevidí a všichni, kdo mají s laktózou jakýkoliv problém, si tak můžou dopřát tuto lahodu ve velkém. Upozorňuji tě dopředu, že gramáž mám na trojdávku, protože u nás perníčky frčej na plný čáře a část jich někdy použiji místo bombošky na stromeček. Taky se nelekej toho, že těsto je lepivější, takže co nejvíc pomoučni vál, ať se u vykrajování moc nevztekáš. Co ti doporučím na zmírnění vzteku je uklidňující zvuk vánočních písniček a průběžné popíjení horkého svařáku.

Těsto před tvořením finálních perníčků nechávám odležet 1-3 dny. Jak to vyjde.

Určitě tě ještě zajímá, jestli musíš perníčky ukládat k týdennímu až dvoutýdennímu spánku, aby byly úžasně křehoučké, nebo zda jsou měkké hned po upečení. Bé je správně. Jsou měkké hned po upečení. Ber ale na vědomí, že co se týče měkkosti, hraje roli taky doba pečení a tloušťka vykrajovaných kousků. Fakt to nepřeháněj s opejkačkou, tohle nejsou buřty. Perníčkům dlouhý žár nesvědčí. Nech je tam opravdu jen do vyběhnutí, zezlátnutí a ven s nima. Taky těsto vyválej na trochu tlustší plát. Asi tak kolem 3 mm. Právě těmito kroky dosáhneš jedinečné křehkosti. Chceš-li perníčky tmavší, nepřidávej na době pečení, přidej do těsta víc kakaa. Lžička či dvě navíc receptu vůbec neublíží. Já sama preferuji poslední dobou černochy, a tak dávám kakaa dvojnásob.

Perníčky už peklo hodně mých známých a mám zpětnou vazbu, že jsou to ty nejlepší, co kdy jedli a zůstávají u nich i nadále. Tak je zkus a dej mi vědět, jak se povedly tobě a zda ti chutnají stejně jako mně. Budu ráda. Teď už mi nezbývá jen ti předat recept a popřát krásné Vánoce.


15 min příprava těsta + alespoň 1 den odležení + 2 hodiny pečení

opravdicky hodně plných pupků


Ingredience

na těsto:

1 kg medu
1 kg hladké mouky
4 žloutky (bílky schovej na potírání)
1 lžička jedlé sody
1 lžička PDP (nebo rovnou prášek do perníku)
2 lžíce koření do perníku nebo si mixni své perníkové koření
1 lžička hořkého kakaa
1/3 lžičky himálajské soli

vlastní perníkové koření (veškeré koření seženeš už mleté):

1 lžíce mletého badyánu nebo 5 hvězdiček celého
1 lžíce mleté skořice
10 hřebíčků
10 kuliček nového koření
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička anýzu
1 lžička fenyklu

na potření:

2 žloutky (můžeš smíchat s trochou mléka)

Jak na to?

1. Pokud máš tuhý med, tak ho před použitím rozehřej a nech trochu vychladnout. Pokud tekutý máš o prácičku méně.

2. Med smíchám s ostatními ingrediencemi (pokud je ještě vlažný, nejdříve ho smíchám s moukou a zase mu dám další chvilku na vychladnutí před přimícháním ostatních ingrediencí) a nechám robota hníst těsto do kompaktního stavu. Jen do té doby, dokud je opravdu potřeba. Žádné těsto na cukroví nemá rádo zdlouhavé hnětení a zbytečné zahřívání. Výsledné těsto je lepivější, jak píši v úvodu, takže zkus kousek vzít do ruky, a pokud už drží pohromadě, tak je hotovo.

3. Těsto na perníčky nechám minimálně 1 den uležet ve fólii v lednici.

…Je temná noc a tobě se zdá, jaké tvary budeš zítra vykrajovat…

4. A teď ta tvořivá část. Vytáhni a vopraš vánoční vykrajovátka. Předehřej si troubu na 180 °C a vykrajuj tvary dle libosti.

5. Stáhni troubu na 150 °C a postupně vkládej plechy s pečicím papírem a žloutkem potřenými perníčky. Každou várku peč přibližně 10 minutek maximálně. Podle toho jakou troubu máš (já mám horkovzduch). První várku si raději ohlídej a další už budeš vědět. Jde však o to nechat je vyběhnout a zezlátnout. Nepřetáhni je zbytečně, tím ubereš na křehkosti. Tip na tmavší barvu píši v úvodu a delší pečení to není, tím docílíš leda tvrdosti.

Jo a to, že pracuji výhradně s vajíčky od těch nejšťastnějších slepiček z běstviňského kurníčku, to ani psát nemusím, to je jasná věc 🙂

Nech si čvachtat