Skip to content

Medové perníčky

Vánoce bez  cukroví, to by nebyly Vánoce. A za mě jsou to právě perníčky, bez kterých si nedovedu Vánoce představit. Receptů existuje tolik, že člověk často neví, jaký vybrat. Ani já nikdy nemohla. Tak jsem se všemožně inspirovala a rok co rok zkoušela hokusy pokusy. Nikdy to ale nebylo to pravé. To pravé perníčkové. Proto jsem si vzala od každého něco a uplácala si těsto na perníčky dle mé chuti. Vznikly tak úplně nejvíc vláčné medové perníčky, které jsem kdy jedla. Navíc bezlaktózové, což se u perníčků jen tak nevidí. Všichni s intolerancí mléka si tak můžou dopřát tuto lahodu ve velkém. Upozorňuji tě dopředu, že gramáž mám na trojdávku, protože u nás perníčky frčej na plný čáře a část jich vždy použiji místo bombošky na stromeček. Taky se nelekej toho, že těsto je lepivější, takže co nejvíc pomoučni vál, ať se u vykrajování moc nevztekáš. Ale i mě pár kousků vždy pozlobí, že je radši zmačkám a vyválím znovu. Co ti doporučím na zmírnění vzteku je uklidňující zvuk vánočních písniček a průběžné popíjení horkého svařáku.

Těsto před tvořením nechávám odležet 1-3 dny.

Poslední update tohoto receptu proběhl v roce 2018, takže je čerstvý jak jen to jde. Odebrala jsem z něj 200 g třtinového cukru, který jsem ještě loni přidávala. Perníčky na mě byly už fakticky moc sladký. A jsem ráda, že ti můžu sdělit – fungují i tak. Jupííí. Další změna je měkkost. Ještě loni jsem je musela po upečení ukládat k týdennímu až dvoutýdennímu spánku, aby byly úžasně křehoučké. Letos je pečení zdárně za mnou a perníčky jsou měkké ihned. Byla jsem z toho trošku jelen, ale i ten k Vánocům patří, tak co. Tuto změnu přisuzuji odebrání cukru, jinak si to nedokážu vysvětlit. Svou roli taky hraje doba pečení a tloušťka vykrajovaných kousků. Fakt to nepřeháněj s opejkačkou, nesvědčí jim to. Nech je tam opravdu jen do vyběhnutí, zezlátnutí a ven s nima. Taky těsto vyválej na trochu tlustší plát. Asi tak kolem 3 mm. Právě těmito kroky jim zachováš jedinečnou křehkost. Chceš-li perníčky tmavší, nepřidávej na době pečení, přidej do těsta víc kakaa. Lžička či dvě navíc receptu vůbec neublíží.

Tak je zkus a dej mi vědět, jak se povedly a zda ti chutnají stejně jako mně. Budu ráda. Teď už mi nezbývá jen ti předat recept a popřát krásné Vánoce.


15 min příprava těsta + alespoň 1 den odležení + 2 hodiny pečení

opravdicky hodně plných pupků


Ingredience

na těsto:

1 kg medu
1 kg hladké mouky
200 g třtinového cukru (update 2018)
4 žloutky (bílky schovej na potírání)
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
2 lžíce koření medový perník
1 lžíce koření mletého badyánu
2 lžíce koření mleté skořice
1 lžička koření mletého zázvoru
1 lžička hořkého kakaa
1/2 lžičky soli

na potření:

bílky (všechny asi nebudou potřeba, ale část použij)
1 žloutek

Jak na to?

1. Pokud máš tuhý med, tak ho před použitím rozehřej a nech trochu vychladnout. Pokud tekutý máš o prácičku méně.

2. Med smíchám s moukou za pomoci chytrého robota a hnětacího nástavce. Přidám žloutky, sodu, PDP, veškeré koření i sůl. Nechám hnětat do pevného těsta. Je lepivější, jak píši v úvodu, takže zkus kousek vzít do ruky, a pokud už drží, tak je hotovo.

3. Hotové těsto nechám minimálně 1 den uležet ve fólii v lednici.

…Je temná noc a tobě se zdá, jaké tvary budeš vykrajovat…

4. A teď ta tvořivá část. Vytáhni a vopraš vánoční vykrajovátka. Předehřej si troubu na 180 °C a vykrajuj tvary dle libosti.

5. Stáhni troubu na 150 °C a postupně vkládej plechy s pečicím papírem a vajíčkem potřenými perníčky. Každou várku peč přibližně 10 minutek. Podle toho jakou troubu máš (já mám horkovzduch). První várku si raději ohlídej a další už budeš vědět. Jde však o to nechat je vyběhnout a zezlátnout. Nepřetáhni je zbytečně, tím ubereš na křehkosti. Tip na tmavší barvu píši v úvodu a delší pečení to není, tím docílíš leda tvrdosti.

TIP: Perníčky potírám vyšlehanými zbylými bílky s jedním žloutkem, a to opravdu tenoulinkou vrstvou. Pokud si bílkožravec a uděláš si z nich fit véču, vůbec neva, když použiješ třeba jen žloutek z jiného vejce a ten bílek ještě přiklepneš k véče, občas to taky tak dělám. Potěrem jen žloutky docílíš vyššího lesku. V kombinaci s bílky zase vyšší přirozenosti. Jo a to, že pracuji výhradně s vajíčky od těch nejšťastnějších slepiček z běstviňského kurníčku, to ani psát nemusím, to je jasná věc 🙂

Nech si čvachtat