Červená řepa všeobecně nepatří k nejoblíbenějším surovinám v kuchyni. Naoapak si spíše myslím, že bude v žebříčku oblíbenosti až někde ke konci. Já mám červenou řepu moc ráda, baví mě její výrazná a nasládlá chuť. Někomu vadí pachuť po hlíně, která z některých řep cítit je. Když ale vypěstuješ řepu na zahrádce nebo koupíš nějakou od farmáře, většinou je velice chutná a šťavnatá. Zkus dát červené řepě šanci alespoň v podobě rizota, kde jí komplet rozmixuješ a tím pádem jí můžeš v této konzistenci přijít na chuť i ty, kdo ji zrovna tolik nemusíš. A pro milovníky řepy je tohle recept úplně ideální.
30 minut v kuchyni + 30 minut tepelná úprava červené řepy
4 plné pupky
Ingredience
2 červené řepy
400 g rýže Arborio
3 šalotky
cca 1 litr vývaru
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
sůl
Jak na to?
1. Červenou řepu potřebuji tepelně zpracovat. Buď ji uvařím do měkka na páře nebo ji dám péct v alobalu do trouby. Obojí trvá cca 30 minut. Když zvolíš pečení, klidně do alobalu přihoď kousek česneku i cibule a nějaké bylinky, ať to dodá řepě ještě navíc nějaké aroma. Neboj se experimentovat. Po uvaření / upečení červenou řepu rozmixuji na pyré.
2. Mezitím mohu dělat rizoto, ať mi neběží čas naprázdno. Šalotku dám tedy hezky opéct na lžíci oliváče a troše másla. Až je opravdu krásně zlatavá, přisypu rýži Arborio a chvíli promíchávám.
3. Teď přijde na řadu bílé víno. Rýži Arborio postupně zalévám bílým vínem a dál promíchávám. Do té doby, než se alkohol zcela vypaří. To trvá tak pět minutek.
4. Po naběračkách přilévám horký vývar. A stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá co do 20 minut. A opravdu se vyplatí věnovat rýži čas a péči. Jedině tak dosáhneš opravdu krémového rizotka.
5. V tuhle chvíli do rizota přileju pyré z červené řepy.
6. Až mám rýži na skus, přidám do rizota máslo a parmezán.
7. Rizoto servíruji posypané parmezánem.