Brokolice nepatří zrovna k oblíbeným potravinám dětí ani dospělých. Ale jsou výjimky. Pokud tvoje dítě není zrovna výjimečně brokolicové, pak zkus z brokolice udělat polévku a přidat ještě trochu cukety. My jí doma milujeme všichni. Pro vylepšenou jde při servírování přidat trochu nastrouhaného sýra a chuť je zase o level výše. Navíc jí můžeš udělat i bez lepku. Stačí přidat do polévky trochu brambor, buď hned v začátku syrové nebo ke konci zbytek vařených.
30 minut v kuchyni
4 plné pupků
Ingredience
1 lžíce oleje
1 šalotka
1 brokolice
1/2 větší cukety (když nemáš, můžeš vynechat)
500 – 800 ml vývaru (podle velikosti brokolice)
150 ml smetany na vaření (v bezlepkové variantě nemusí být nebo stačí méně)
2 ploché lžíce mouky (vynechám pokud hustím bramborami)
3 brambory (pro bezlepkovou variantu)
sůl
Jak na to?
1. Šalotku nakrájím najemno a zpěním ji na troše oleje. Až zesklovatí přidám růžičky brokolice a na kousky nakrájenou cuketu. (Pokud jdeš do bezlepkové varianty se syrovými bramborami, hoď je tam taky.) Vše promíchám. Podle chuti můžeš osolit, záleží jestli připravuješ polévku i prckovi. Jestli zvažuješ na konci přidat sýr, pozor, je slaný a trochu slané chuti polévce dodá, takže pro mrňata dostačující.
2. Vše promíchám a zaliju vývarem tak, aby byla zelenina potopená. Ne zbytečně víc, ať nemusím tolik dohušťovat moukou. Vychází to tak cca na 500 ml – 800 ml vývaru. Přivedu k varu, a nechám pár minutek probublat, ať se chutě propojí. (Pokud jdeš do bezlepkové varianty s vařenými bramborami, hoď je tam teď.)
3. Nyní polévku rozmixuji do hladka a trochu zahustím. A to tak, že si do kelímku smetany přidám asi 2 lžíce mouky, zakvrdlám šlehací metličkou a za stálého míchání přilévám do polévky, ať se mi neudělají cucky. (Pokud jdeš do bezlepkové varianty, na mouku zapomeň a smetanu přidej podle chuti trochu nebo vůbec žádnou).
4. Hotovou polévku servíruji s krutony nebo s nastrouhaným sýrem (dobrý je parmezán či čedar).