Šafránové rizoto můžeš použít buď jako hlavní chod nebo jako přílohu. Samo o sobě ale chutná božsky. Chuť šafránu je vážně senzační a vskutku výrazná. Také jedinečná, protože šafrán je vzácná surovina. Parádně ladí s rukolou.
30 minut v kuchyni
4 plné pupky
Ingredience
400 g rýže Arborio
3 šalotky
4 vnitřní stonky řapíkatého celeru
800 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
2 špetky nitek šafránu
čerstvě mletý pepř
sůl
rukola
Jak na to?
1. Z připraveného domácího horkého vývaru odliji kus do misky a přidám šafrán, nechám chvíli máčet.
2. Na oliváči a 2 lžících másla zpěním jemně nakrájenou šalotku i řapíkatý celer. Přidám rýži Arborio a lehce opražím.
3. Rýži Arborio postupně zalévám bílým vínem a promíchávám. Do té doby, než se alkohol zcela vypaří.
… Zbytek vína už teče do tebe, protože vařit s úsměvem je základ …
4. Nejdříve přileji šafránový vývar a nechám vsáknout. Poté postupně přilévám horký vývar. Stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další část. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá co asi 20 minut.
5. Na závěr přidám do rizota 2 lžíce másla, 100 g parmezánu a promíchám.
6. Rizoto servíruji s hrstí rukoly a parmezánem.
TIP: Když chci rizoto krémovější poslední naběračku vývaru nenechám zcela vsáknout. Na závěr standardně přidám máslo a parmezán a rizoto zůstane krémovější a řidší.