Vánočka s rozinkami, která se rozplývá na jazyku. Posypaná je navíc celými mandličkami. Příprava ti nezabere moc času a děsně si pochutnáš. Máš radši neotřelé recepty? Pak ti doporučím mou vánočku s lyofilizovanými jahodami.
15 min kvásek + 15 min příprava těsta + 35 minut pečení + kynutí dle možností
1 naducaná vánočka
Ingredience
na kvásek:
200 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru
na těsto:
500 g špaldové mouky hladké
90-100 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
citronová kúra
pytlík rozinek
na potření:
1 žloutek
na posyp:
mandle/pekany
Jak na to?
1. Prvně udělám kvásek. V hrnečku smíchám vlažné mléko s droždím, lžičkou třtinového cukru a odložím ho na 15 minut na teplé místo. Tam ho nechám pěkně vyběhnout.
2. Zatím si v míse připravím prosátou mouku, cukr, změklé máslo (případně ho nastrouhej na struhadle a je měkké hned), sůl a žloutky.
3. Jakmile je hotov, přimíchám kvásek, nastrouhám citronovou kúru a nechám chytrého robota pečlivě hníst těsto cca 10 minut. Poté ho odložím na teplé místo pod utěrku alespoň na dvě hodinky, než nakyne. (Jde o tučné těsto plné másla, které si žádá delší čas na kynutí.)
4. Z připraveného těsta uválím macatou šišku, kterou rozdělím na 4 stejné části.
5. Z každé části vyválím 4 stejně dlouhé hady a začnu plést vánočku (jak na to, napoví foto u mého staršího receptu na vánočku, ale často pletu tak na pankáče, jak mi to přijde pod ruku, aby hezky vypadala).
6. Když mám upleteno, vložím na pekáč vyložený pečícím papírem a nechám ještě cca 30 minut kynout. Poté potřu žloutkem a posypu vybranými oříšky.
6. Troubu předehřívám na 200° C a těsně před vložením stahuju na 170 °C. Vánočku peču 30 minut. Krásně do zlatavé barvičky.
TIP: Všechny lednicové suroviny si připravuji cca 1 hodinu dopředu, ať mají pokojovou teplotu.