Tak tohle je pravé italské rizoto s krevetami. Pokud chceš opravdu krémové italské rizoto, stačí se rizotu cca 20 minut naplno věnovat a chutný zázrak je na světě. U nás je rizoto s krevetami velice oblíbené. Zkus ho taky a dej mi vědět, jak ti chutnalo.
Vyzkoušej i jiná rizota, která ráda vařím, pár jich tu najdeš.
30 minut v kuchyni
4 plné pupky
Ingredience
400 g rýže arborio
3 šalotky
800 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
200 g krevet
čerstvě mletý pepř
sůl
čerstvá bazalka
šťáva z limetky
Jak na to?
1. Na oliváči a 2 lžících másla zpěním opravdu jemně pokrájenou šalotku. Přidám rýži arborio a lehce opražím.
2. Rýži arborio postupně zalévám bílým vínem, než se zcela vypaří. Přitom stále promíchávám.
3. Začnu postupně přilévat domácí horký vývar. Stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další část. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá to asi 20 minut.
TIP: Vývar dělám jednou za čas vždy v obrovském množství. Část se sní, část si zmrazím do pytlíčků. Pak si na rizoto jeden pytlík poctivýho domácího vejvaru jednoduše vyndám.
4. Na závěr, když už vypnu plamen, přidám do rizota 2 pořádný lžíce másla, 100 g parmezánu a promíchám.
5. Krevety připravím vedle v pánvi na kapce oliváče s čerstvě mletým pepřem. Na závěr zakápnu šťávou z limety.
6. Rizoto servíruji pokladené krevetami. Posypu čerstvě nasekanou bazalkou a zbytkem parmezánu. Dle chuti si zacáknu šťávou z limety.
Jak se ti italské rizoto povedlo? Chutnalo ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.
Nech si čvachtat