Sezóna chřestu je velmi krátká, a proto je třeba ji využít na plno. Takže šup na políčko pro chřest a pustíme se do lahodně krémové chřestové polévky. Zvolila jsem chřest zelený, jelikož je o něco výraznější než bílý. Jeho čerstvost je třeba využít, proto se zpracováním neotálej.
40 minut v kuchyni
6 plných pupků
Ingredience
500 g chřestu (cca 15 stonků)
1 větší cibule
3 jarní cibulky (bílá část)
4 lžíce másla
1 litr zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
trochu mouky
čerstvý mletý pepř
sůl
na servírování:
krutony z kaiserek a toastu
parmezán
Jak na to?
1. Zelený chřest nemusíš loupat, stačí odstranit lístečky podél stonku a odříznout dřevnatou spodní část. Takto připravený chřest nakrájím na kolečka.
2. Orestuji cibuli. Přidám bílou část jarních cibulek a chřest. Osolím a opepřím. Chvíli restuji vše pospolu.
3. Zaliju zeleninovým vývarem a nechám vařit tak 20 minut. Rozmixuju tyčovým mixérem.
4. Ve smetaně si rozkvrdlám asi 5 lžic mouky a za stálého míchání přilévám do polévky.
5. Podávám s krutony opečenými na máslíku, s parmezánem a čerstvě namletým pepřem.