Dej šanci pohance! I já jí tenkrát dala šanci a už to vypadalo, že poletí do koše a nikdy ji tak nepřijdu na chuť. Zkusila jsem trochu podtrhnout její jemnou oříškové aroma přípravou a dochucením. A vznikla divočejší úprava pohanky, díky které si ji oblíbíš.
30 minut v kuchyni
3 plné pupky
Ingredience
300 g pohanky
6 mrkví
5 šalotek (cibule, jarní cibulka)
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
1/2 lžičky zázvoru (čerstvý či mletý)
1/2 lžičky mleté papriky
1/2 lžičky římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
řecký jogurt
čerstvý koriandr
Jak na to?
1. Prvně se vrhnu na pohanku. Pohanku spařím horkou vodou, scedím a zprudka ji na sucho orestuji. Tím si pohanka zachová křupavou a oříškovou chuť. Nyní ji zaleji vodou, osolím a vařím asi 5 minut. Ať je na skus. Nechám pohanku dojít pod pokličkou alespoň 15 minut.
2. Mezitím si oškrábu mrkve a nakrájím na stejně velké kostky. Orestuji na olivovém oleji, šalotkách a česneku do zlatavé barvy a vyhovující měkkosti. Postupně přidávám chilli papričky, zázvor, mletou papriku, římský kmín a dle chuti sůl. Na závěr přihodím do pánve pohanku a prolnu chutě i vůně.
3. Servíruji s řeckým jogurtem, který zjemní pálivost a posypané čerstvým koriandrem. Občas pro svěžest chuti zakápnu citronem.