Skip to content

Pistáciový dort

Když dort, tak pořádnej. Tenhle vznikl k příležitosti devětačtyřicátých narozenin mé milované mamky. Takže jsem ho pekla s radostí a láskou. Proto i tak skvěle chutná. Pyšní se čtyřmi patry, když ten věk začíná čtyřkou, ale ty si ho udělej klidně poloviční z poloviční dávky. Jak je libo. A je od shora až dolů prošpikovanej pistáciema. I když to dle barvy až tak nevypadá. Oni pistácie totiž klamou tělem. Jsou zelené jen na povrchu a uvnitř jsou suše nažloutlé. Podvodnice. I tak ale dostal název pan Božský.


času ti dort zabere podle toho, kolik forem máš – s jednou formou asi 3 hodiny + zdobení

minimálně 12 plných pupků


Ingredience

na 4 korpusy:

250 g másla
150 g bílé čokolády
250 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
1 PDP
150 g mletých pistácií
100 moučkového cukru
4 vejce
2x řecký jogurt

na krém:

500 g mascarpone
1 šlehačka ke šlehání
100 g bílé čokolády
1 vanilkový cukr
50 g mletých pistácií

na promazání:

domácí meruňková marmeláda

na ozdobu:

jahody
borůvky
maliny
sekané pistácie pistácie
různé laskominy z bílé čokolády
strouhaná bílá čokoláda
a cokoliv co si vyfantazíruješ

Jak na to?

1. Část krému dělám den dopředu. Smetanu s bílou čokoládou dám vařit. Za stálého míchání nechám bílou čokoládu rozpustit. Po vychladnutí dám na noc do lednice.

  … Je temná noc…

2. Dobrý ránko 😉 Pokračujem korpusy. Nejdřív zapnu troubu na 180 °C a formu (nebo pokud máš víc, tak rovnou všechny) vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. A jdeme na těsto. Máslo s čokoládou rozpustím v kastrůlku. Vedle do chytrého robota dám vyšlehat vajíčko s cukrem na nejvyšší výkon. Až do pěny. Do pěny následně přimíchám máslo s čokoládou. A teď suchá část. Smíchám mouku, PDP a pistácie. A na závěr spolu s jogurty pomalu přimíchám do tekuté hmoty, ať zůstane těsto pěkně vláčné.

3. Těsto je hustě tekuté. Rozdělím si ho na 4 díly a postupně peču korpus po korpusu (pokud máš víc forem a horkovzdušnou troubu tak klidně po více naráz). Každý korpus peču asi 15 minut a před vyndáním z formy ho nechám trochu vychladnout.

4. Než se mi dopečou všechny korpusy, dotvořím krém, který jsem včera začala. Z vychladlé šlehačky s čokoládou vyšlehám šlehačku. Přimíchám mascarpone, vanilkový cukr a pistácie.

5. Až mám dopečené a vychladlé všechny korpusy, začnu lepit tělo dohromady. Každý korpus potřu domácí marmeládou a na ni kladu krém. Po krajích pomocí cukrářského sáčku tvořím bobíky. Střed potřu rovnoměrně. Takhle až nahoru. Poslední patro potřu rovnoměrně celé. A šup s dortem do lednice. Krém má totiž tendenci hodně rychle téct.

6. No a následuje zdobení, kde nech volnost své fantazii a kreativitě. Případně se inspiruj mým dortem. Použij celé jahody přepůlené vejpůl i s lístky. Mezi ně nasázej borůvky a maliny. Pak různé sladkůstky z bílé čokolády a doprostřed šup s fidorkou (tu má moje mamka moc ráda) a hrochem. Celý dort pak lehce posypu sekanými pistáciemi, pár jich přilípnu i na okraje dortu, a nastrouhanou bílou čokoládou. Tradááá pan Božský je na světě.

… A teď už jen „hééépy brzdéééj túúú júúúú, hééépy brzdééééj túúú júúúú, hééépy brzdééééj mááááj mááááám, hééépy brzdéééj túúú júúú.“ (Sorry, zpívání mi nikdy nešlo, raději zůstanu u vaření) …

Nech si čvachtat