Skip to content

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Podzimním polévkám kraluje dýňovka. Jaká jiná by to byla. Verzí je plno. Já mám nejradši variantu se zázvorem, chilli a kokosovým mlékem. Pořádně štiplavou. To abych nedala šanci podzimním bacilům. A jakou dýni pro polévku zvolit? Máslová je jemnější a lépe se krájí, Hokaido je tvrdší, zato výraznější. Já pro tuhle verzi polévky používám raději Hokaido, ale zvolit můžeš opravdu jakou chceš.


40 minut v kuchyni

7 plných pupků


Ingredience

1 středně velká Hokaido dýně
2 lžíce olivového oleje
2 střední cibule
1-2 mrkve
asi palec čerstvého zázvoru
1/2 lžičky chilli
2 litry zeleninového vývaru (nebo kuřecího)
1 hrnek kokosového mléka
čerstvě mletý pepř
himálajská sůl

Jak na to?

1. Pro výraznější chuť strčím nakrájenou, opepřenou a osolenou zeleninu (dýně, mrkev, cibule) pocákanou oliváčem do předehřáté trouby. Zvolím funkci gril shora, ohřev zespoda a peču na 200 °C asi 20 minut. Dýně rychle změkne a dá polévce krapet větší šmrnc.

2. Do hrnce cáknu trochu oliváče. Přihodím ogrilovanou dýni, mrkev, cibuli, přistrouhám kus zázvoru, přidám chilli. Vše promíchám a zaliju vývarem tak, aby byla zelenina potopená. Ne zbytečně víc, ať nemusím hustit moukou. Lepek v téhle polévce rozhodně nechceme. S tou středně velkou dýní to vychází na 1,5 – necelé 2 litry polévky. Přivedu k varu, a nechám pár minutek probublat, ať se chutě propojí.

3. Nyní polévku rozmixuji do hladka. Přiliju kokosové mléko na zjemnění.  Dávám tak hrnek a tím se dostanu asi na 2 – 2,5 litru polévky. Přidat však můžeš kokosového mléka podle chuti nebo podle toho, jaké finální hustoty chceš docílit.

4. Polévku servíruji zakáplou kokosovým mlékem, posypanou čerstvým koriandrem a granátovým jablíčkem. Nebo dýňovým olejem a dýňovými semínky. Dle chuti.

Nech si čvachtat