Podzim už prolézá skrz dveře i okna a rakytníkové stromy jsou obsypané malými oranžovými kuličkami. Čas na sklizeň. Kromě šťávy či marmelády si můžeš připravit také chutný koláč s drobenkou. Tak pojď na to. Jelikož nám zahrada překypuje nejen rakytníkem, ale i ostružinami, řízla jsem ho při druhém pokusu půl napůl. Ať si vybere vopravdicky každý. A když už na koláč použiji takové superpotraviny jako rakytník a ostružiny, použiju taky zdravější variantu mouky. Mouku celozrnou.
1 hodina v kuchyni
20 plných pupků
Ingredience
na těsto:
250 g celozrné hrubé mouky
250 g celozrné polohrubé mouky
200 g třtinového cukru
120 ml olivového oleje
250 ml kefíru
2 vejce
1 PDP
na drobenku:
150 g másla
100 g třtinového cukru
100 g polohrubé celozrné mouky
Jak na to?
1. Připravím si těsto ze všech surovin v mém super multifunkčním mixéru.
2. Než se mi těsto umixuje, připravím si drobenku. Změklé máslo, cukr a mouku rukou promačkávám až vznikne lehce drolivá směs, ale ne zas moc (proto používám polohrubou mouku a ne hrubou).
3. Vymažu plech máslem a vysypu trochou celozrné hrubé mouky. Těsto naliju na plech a pokladu rakytníkem a ostružinami. Půl napůl. Nebo jednou ze superpotravin celý koláč. Jak chceš. Vezmu ne úplně drobivou drobenku a rukou rozžmoulám po celém koláči. Rovnoměrně.
4. Dám péct na 180 °C na 45 minut. Do té doby než koláč začne z vrchu zlátnout.