Taky tě nutili jíst ve škole řídkou a navíc odpornou rajskou polívku s mušličkama? Až do vyblízání talíře? A taky k ní máš od té školní doby odpor jako já? Brrrr, jen si na to vzpomenu mám osypky. Jednou jsem se odhodlala zkusit rajčatovou polévku po svém, s čerstvou bazalkou a italskými bylinkami a nad osypkami bylo vyhráno. Polévka je plná vůní bylinek a patří k těm top v naší domácnosti.
40 minut v kuchyni
6 plných pupků
Ingredience
1 kg rajčat
1 větší cibule
5 jarních cibulek (bílá část)
3 stroužky česneku
250 g rajčatového protlaku
olivový olej
2 lžíce másla
vývar z rajčat
trochu mouky
čerstvá bazalka
čerstvý tymián
čerstvé oregáno
4 lžíce třtinového cukru
sůl
na servírování:
zakysaná smetana
bazalka
Jak na to?
1. Prvně dám vařit rajčata, abych je mohla oloupat. Trvá to chvilku, asi 10 minut od té doby, co začne voda vřít. Poznáš to lehce, začnou se dobrovolně svlékat. Vodu hlavně nevylij do dřezu. Juj, to by bylo škody. Tu použijeme do polévky místo vývaru.
2. Cibuli, jarní cibulku i česnek nakrájím na jemno a dám restovat na olivový olej. Přidám oloupaná rajčata, jemně rozmačkám a promíchám. Osolím a ocukruji. Vmíchám trochu čerstvě nasekané bazalky, tymián a oregano. Nyní přichází čas zalít vše vodou z rajčat a povařit. Nechám si hrníček vody na případné zahuštění (pokud budeš chtít zahušťovat, tak mouku rozmíchej právě v této rajčatové vodě, ať nepřijdeš o chuť).
3. Vše rozmixuji a přidám ještě rajčatový protlak pro výraznější chuť. Rajčata nejsou tak hutná, takže polívka bude řidší, proto dle chuti zahusti trochou mouky rozmixované ve zbytku vody z rajčat. Dvě lžíce másla na závěr dají polévce jemnost.
4. Servíruji s bobkem zakysané smetany a nasekanou čerstvou bazalkou.