Skip to content

Udon nudle s hovězím masem

Udon nudle jsou velice oblíbené hlavně pupkem mého muže. Ten by pro ně v kombinaci s hovězím masem a ústřicovou omáčkou klidně na kraj světa běžel. A i přesto, že jsou udony rýžové nudle, jde o velice syté jídlo. Řekla bych, že z asijských pokrmů jde o jedno z nejsytějším jídel. Proto možná tolik chutná chlapům. Ale stále jde o jídlo plné zeleniny, což ocení zase spíše ženy.


40 minut v kuchyni

4 plné pupky


 Ingredience na udon nudle s hovězím

na marinování:

500 g hovězí zadní / kýty / roštěné
4 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce sójové omáčky
stonky z hrsti koriandru
1 utřený stroužek česneku

na zeleninu a nudle:

3 pytlíky udon nudlí (vařených)
2 cibule
2 mrkve
1 kedlubna
1 menší cuketa
1 paprika

svazek koriandru
1 lžíce ústřicové omáčky
pár lžic vody

na servírování:

svazek koriandru
sušená cibulka
sezam

Jak na udon nudle s hovězím?

1. Podle tvého času rozhodni, zda budeš maso dopředu nakládat nebo ne. Je to fuk. Ale já to dělám radši kvůli tomu, že maso víc zkřehne a nasákne do sebe více chutí.

2. Pokud se rozhodneš maso naložit, nakrájej ho na jemné plátky (můžeš si pomoct tak, že ho dáš na půl hodinky do mrazáku, lépe se pak krájí fakticky natenko) a zavři do krabičky s olejem, stroužkem utřeného česneku, lžící ústřicové omáčky, lžící sójovky a stonky najemno nakrájeného koriandru. Takhle naložené maso může odpočívat v lednici hodinku, ale klidně celou noc.

Je temná noc a ty spíš…masíčko v lednici se pěkně čvachtá v marinádě…

2. Jakmile se pustíš do vaření udon nudlí s hovězím, připrav si nejdřív veškerou zeleninku, ať to pak pěkně odsejpá. Píšu sem veškerou zeleninu, co na toto jídlo používám, ale když mi něco chybí, vůbec to nevadí. Často dávám jen cibuli, mrkev a papriku nebo zase jen varianta s paprikou je taky fajn. Cibuli krájím na půlkolečka, mrkev buď krájím na nudličky nebo škrábu škrabkou na takové široké tenounké plátky, kedlubnu i papriku krájím na nudličky a cuketu na tenké půlplátky. 

3. Pokud máš maso naložené, tak ho jen vytáhni z ledničky. Pokud ne, nakrájej ho na tenké plátečky a promíchej rovnou na pánvi se všemi ingrediencemi na marinování teď, ať se o ně neochudíš.

3. Rozpálím wok a vhodím hovězí maso. Chvíli prohazuji. Až se maso hezky zatáhne a nevidím už žádné výrazně růžové místo, dám si tuhle směs stranou a do rozpáleného woku vhodím zeleninu (můžeš přidat lžíci oleje, pokud máš pocit suchosti – já si většinou odleju kousek z marinování, kde toho oleje je dostatek a použiju). Prvně cibuli, po chvíli mrkev, kedlubnu i papriku a nakonec cuketu. Přidám lžíci ústřicové omáčky a chvíli prohazuju. Zeleninu chci měkčí, ale zároveň mi jde o zachování její křupavosti, tak to s tím prohazováním nepřeháním.

4. Stahnu plamen. Nyní je čas přidat zpět do woku k již hotové křupavé zelenině hovězí maso. Promíchám a vložím i udon nudle (kupuji již měkké, vařené, takže jim stačí 3 minutky provařit se zbylou směsí). V této chvíli výjimečně ještě přidám trochu ústřicové či rybí omáčky na dochucení (když marinuji, tak není vůbec potřeba). Spíše přidávám pár lžic vody, aby udony lépe změkly a vznikl mi trošku sosík.

5. Podávám posypané sezamem, sušenou cibulkou a koriandrem.


Jak se ti udon nudle s hovězím povedly? Chutnaly ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.



Jsi milovníkem asijských receptů? Na mém blogu jich pár najdeš. Jukni na všechny recepty inspirované Asií a zkus je také.


Nech si čvachtat