Domácí kefírové vafle s mákem jsou pro mě dokonalou a hlavně extra rychlou snídaní i svačinkou k odpolednímu kafíčku. Mám je ráda hodně opečené, tak je tam nechávám chvilku déle. Ony pak hezky křupou, ale uvnitř zůstávají pěkně nadýchané. Jsou taky fajn s sebou na výlet na svačinku pro dospělé i děti. Když je hodně času nazbyt, zaliju si je doma omáčkou ze švestek. A to je teprva něco.
20 minut v kuchyni
6 plných pupků
Ingredience
na 6 vaflí:
200 ml kefíru
20 ml oleje
2 vejce
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g máku nemletého
50 g třtinového cukru
1/2 lžičky sody
na ovocnou omáčku:
švestky (klíďo píďo mražené)
máslo
Jak na to?
1. Mák si pomelu s cukrem – poměr cukru můžeš upravit dle tvého sladkého jazýčku. Nehraje to roli v konzistenci těsta.
2. Poté všechny ingredience smíchám.
3. Pořádně rozpálím vaflovač, který vystříkám olejem ve spreji. Vaflovač neplním úplně po okraje, těsto trochu nabyde, tak ať ti nepřeteče. Jelikož mám ráda vafle hodně opečené, přesto uvnitř vláčné, nechávám je trochu déle – cca 8 minut. Až jsou hezky opečené do hněda.
4. Na ovocnou omáčku ze švestek dám do rendlíku pár švestek z mrazáku a silnější plátek másla. Nechám rozpustit a mixnu. Vafle omáčkou poliju. Někdy přidám i trochu jogurtu.