Léto se po cílové rovince blíží do finiše, a tak dozrávají první švestky na stromech. To přeje koláčům s mákem a švestkami. Já zbožňuju tenhle s kokosovým korpusem bez lepku. Do náplně dávám mascarpone a celý ho zasypávám skořicí. Je to koláč připomínající první vánek podzimu.
30 minut v kuchyni
10 plných pupků
Ingredience
na korpus:
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
90 g kokosové mouky
2 lžíce třtinového cukru
na náplň:
200 g mletého máku
250 g mascarpone
200 g lučiny
1 lžíce ghí
1 vejce
šťáva z 1/2 citronu
5 lžic třtinového cukru
na ozdobu:
cca 11 švestkek
skořice
Jak na to?
1. Jak na kokosový korpus víš už z receptopisu na bezlepkový jahodový koláč. Ale opakování je matka moudrosti. Takže všechny ingredience na korpus smíchám v chytrém robotu. Vznikne tak tvarovatelné, avšak lehce sypkavé těsto.
2. Hmotu vmačkám do máslem vymazané formy na koláč tak, aby po stranách byl asi centimetr vysoký okraj. Několikrát těsto propíchnu, aby se při pečení nevyboulilo. Peču přibližně 10 minut při 180 °C. (o chvilku méně než u jahodového, protože náplň tohoto koláče se pak ještě spolu s korpusem peče, takže stačí opravdu chvilka na zpevnění těsta.)
3. A jdeme na makovou náplň. Smíchám mák, mascarpone, lučinu, ghíčko, vejce, šťávu z citronu i třtinový cukr – prostě všechny ingredience na náplň. Mně opět pomáhá chytrý robot. Vzniklou náplň vylijeme na lehce zchladlý korpus. Ozdobíme přepůlenými švestkami a posypeme skořicí. Dáme péct na 180 °C na 30 minut.