Teplé léto si žádá osvěžující koláč, který nezatíží tvůj pupek přebytečným lepkem a extrémním množství cukru. Proto jsem dala do kupy krémový jahodový koláč s kokosovým korpusem, který je zcela bezlepkový, a tak vhodný i pro celiaky. Jeho příprava je snadná a rychlá, takže osvěžení můžeš mít na stole dřív, než řekneš mascarpone.
30 minut v kuchyni
10 plných pupků
Ingredience
na korpus:
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
90 g kokosové mouky
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
na krém:
200 g mascarpone
200 g lučiny
200 g zakysané smetany
40 g moučkového cukru
hrst čerstvých jahod
1 želatina na nepečený dort
Jak na to?
1. Ingredience na korpus smíchám v chytrém robotu. Vznikne mi tvarovatelné, avšak lehce sypké těsto.
2. Těsto vymačkám do máslem vymazané formy na koláč tak, aby po stranách byl asi centimetr vysoký okraj. Několikrát těsto propíchnu. To aby se při pečení nevyboulilo. Peču přibližně 15 minut při 180 °C.
3. Mezitím si mohu připravit nepečený krém. Smíchám mascarpone, lučinu i zakysanou smetanu a přidám cukr. Ve smoothie makeru rozmixuji čerstvé očištěné jahody s želatinovým práškem a trochou vody. Vzniklé ovocné pyré na závěr vmíchám do krému a kladu na zchladlý kokosový korpus.
4. Hotový koláč nechám ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Ideální je však nechat ho chladit přes noc, protože se krémová část prolne do korpusu a koláč pak chutná více vláčněji.