Jedna z klasik vietnamské kuchyně. To je Bún bò Nam Bộ. A zároveň moje nejoblíbenější jídlo. Všechny ingredience se doplňují a tvoří úžasnou svěží chuť. Už základní spojení hovězího masa, česneku a citronové trávy je exkluzivní. Třešničkou na Bún bò Nam Bộ jsou pražené arašídy a sušená cibulka. A víš co je na tom receptu nejvíc? Je absolutně „ízy pízy“. Tak ho zkus a uvidíš. Inspiruj se a zažij Vietnam u sebe doma. Jo a všechny ingredience seženeš jednoduše třeba na online supermarketu rohlik.cz
30 minut v kuchyni (+ alespoň 1 hodina marinování)
3 plné pupky
Ingredience na Bún bò Nam Bộ
na marinování:
300 g hovězí kýty / kližky / zadního
2 stroužky česneku
2 stonky citronové trávy
3 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky
stonky z hrsti koriandru
trochu oleje
na servírování:
rýžové nudle Bún
1/4 ledového salátu
1 mrkev
1/2 okurky
koriandr
perila (případně máta)
pražené nesolené arašídy
na vietnamskou omáčku nuoc cham:
3-4 dcl vody
10 lžic rybí omáčky
šťáva z 1 limetky
2 lžíce rýžového octa
8 lžic třtinového cukru
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
Jak na Bún bò Nam Bộ?
1. Hovězí maso nakrájím na tenoučké plátky. (TIP: Pokud nejsi v krájení tenkých plátečků master chef, pak ti pomůže, když dáš předem maso na půl hodinky až hodinku do mrazáku. Lépe se pak krájí.) Česnek i citronovou trávu rozmačkám plochou stranou nože a nasekám najemno. Stonky koriandru také nasekám. Promíchám s masem spolu s rybí omáčkou a sójovkou. Dám ideálně na celou noc marinovat do lednice. Pokud nemáš čas, i hodinka bude dobrá k prolnutí chutí a vůní.
Je temná noc a ty spíš…masíčko v lednici se pěkně čvachtá v marinádě…
2. Mezitím, co se maso koupe ve voňavé náloži v ledničce, si připravuju ostatní suroviny. A tak ledový salát nasekám, mrkev strouhám najemno, okurku strouhám nahrubo. Koriandr a perilu nasekám.
3. Arašídy opražím nasucho na pánvi a pak je lehce rozmačkám ve hmoždíři.
4. Ještě připravím vietnamskou omáčku. Vodu naliju do hrnce a přivedu k varu. Vypnu sporák a do povařené vody postupně přimíchám všechny ingredience na omáčku. Tady hodně závisí na šťavnatosti limetky. Někdy jsou totiž extra šťavnaté a někdy mám dost sušinku. Od toho se pak odvíjí množství cukru. Proto vždy dám tak 5 lžic cukru a pak už ochutnávám, a dolaďuju. Ta omáčka má být příjemně sladkokyselá s chutí česneku a rybí omáčky. Když to naopak zase přeženeš a bude se ti zdát moc silná, vždy jí můžeš ještě rozředit vodou a zase upravovat přidáváním sladkého, kyselého.
5. Nudle dám vařit se lžící octa a oleje, na 2 minutky. Po dovaření je hnedka propláchnu studenou vodou, čímž zabráním slepení.
6. A zároveň zprudka orestuji na lžíci oleje z marinády naložené maso (zbytek oleje vyleju). Prohazuji asi 5 minut. Jak je maso tenoučké a naložené, je rychle hotové.
7. Servíruji: Na dno misky dám nudle, které rovnou proliju trochou vietnamské omáčky, případně i trochou sosíku z masa a promíchám. Dokola po nudlích skládám maso, mrkev, okurku, salát, koriandr, pražené arašídy, perilu (když perilu neseženeš, tak ji nahraď mátou, což vůbec nevadí – i přesto, že jde o krapet jinou chuť, pojí je jedno, a to svěžest, která jídlo pěkně probere). To celé těsně před podáváním zaliju vietnamskou omáčkou.
Jak se ti Bún bò Nam Bo povedlo? Chutnalo ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.
Jsi milovníkem asijských receptů? Na mém blogu jich pár najdeš. Jukni na všechny recepty inspirované Asií a zkus je také.