Podzimní polívkovou klasikou je dýňovka. Verzí je plno. Já jsem si oblíbila tu s chilli, zázvorem a kari. Pořádně štiplavou, abych nedala šanci podzimním bacilům. Kari hodí dýňovou polévku trochu do jiných chutí. Dýni volím nejradši máslovou – snadno se loupe a jadérek má pár. A pro tuto kari verzi se hodí nejlépe.
40 minut v kuchyni
5 plných pupků
Ingredience
1 máslová dýně
3 lžíce másla
1 lžíce dýňového oleje
2 cibule
1 stroužek česneku
asi palec čerstvého zázvoru
1 lžíce kari
1/2 lžičky chilli
1,5 litru zeleninového vývaru
1 smetana na vaření
sůl
Jak na to?
1. Na másle a dýňovém oleji (případně obyč oleji) zpěním na kostičky nakrájenou cibulku a utřený česnek. Dýni oloupu, vypeckuji, nakrájím na kostky a přihodím do varné nádoby. Přidám na jemno nakrájený kus zázvoru, kari, chilli, trochu soli a za stálého míchání restuji.
2. Vše zaliju zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát potopené, ne zbytečně víc, ať nemusím zahušťovat moukou. Nechám vařit asi 20 minut, do změknutí dýně.
3. Až je dýně měkká, rozmixuji polívku do tekutého stavu. Přiliju smetanu na zjemnění a promíchám.
4. Polévku servíruji zakáplou dýňovým olejem, kapkami smetany, čerstvým zázvorem a špetkou chilli.