Tuhle kombinaci falafelu, hummusu a fresh salátku jsem si oblíbila v jedné karlínské restauraci. Jakmile bylo na menu tohle jídlo, neváhala jsem a někdy si brala i porci domu. Jelikož už nejsem v Karlíně každý den, tak si teď falafelové kuličky dopřávám doma. Je to perfektní varianta, jak do sebe i celé rodiny dostat trochu těch neoblíbených luštěnin v hravé formě. Navíc se s těstem na falafel velice dobře pracuje, takže zapojit do přípravy se mohou i ti nejmenší. A protože receptopis není nikterak složitý a výsledek je fakticky skvělý, podělím se o něj i s tebou.
45 minut v kuchyni
cca 9 kuliček falafelu
Ingredience na falafelové kuličky s hummusem
Na falafel:
1 sklenička/plechovka cizrny
asi 1 lžíce nálevu z cizrny
80-90 g cizrnové mouky
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce sušeného koriandru/petrželky
1 utřený stroužek česneku
sůl
Na hummus:
1 sklenička / plechovka cizrny
asi půlka nálevu z cizrny
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1/2-1 celého citrónu
1 stroužek česneku
1 lžička římského kmínu
2 lžíce tahini pasty
sůl
Na fresh salátek:
ledový salát / rukola / polníček
olivový olej
Jak na falafelové kuličky s hummusem
1. Nejprve si připravím falafel, a to tak, že rozmačkám scezenou cizrnu šťouchadlem na brambory nebo ji mixnu v mixéru nahrubo a přidám ostatní ingredience. Vše promíchám a vytvaruji kuličky, které kladu na pečicí papír. Trochu je zacákám olejem a vkládám do předehřáté trouby asi na 20 minut při 200 °C do zlatavé barvy.
2. Mezitím, než se falafelové kuličky upečou, připravím hummus. Opět scedím cizrnu a nálev si ponechám stranou. Nejdříve z něj použiji asi polovinu a v případě potřeby na závěr ještě přilévám. Veškeré ingredience dám do smoothie makeru a vytvořím krémově jemný hummus.
3. Servíruji s fresh salátkem dle tvé chuti (někdy dávám jen ledový salát, někdy mix různých druhů) zacákaným oliváčem.
Jak se ti falafel povedl? Chutnal ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.
Falafel pokořen, tak co takhle příště vyzkoušet třeba domácí pizzu?