Skip to content

Pizza

Kdo by neměl rád pizzu? Tu snad miluje každý dospělák i každé dítě. Je to velice snadná a rychlá večeře, která zpříjemní závěr náročného dne. Pro někoho však může být pizza právě sváteční pokrm. Tak či tak, ne vždy musíš na dobrou pizzu do restaurace, můžeš si ji udělat i doma. Teď hned společně se mnou. Co na ní, to zvol podle své chutě. Já ti tu dám tip na španělskou variaci, která je hodně bohatá a chuťově vyladěná. 


30 minut příprava + 1 hodina kynutí těsta + 15 minut pečení

2 pizzy


Ingredience

Na těsto:

250 ml vlažné vody
1 pytlíček sušeného droždí
1 lžíce oleje
1/2 lžičky soli
500 g hladké mouky

Na poctivé sugo pomodoro:

1 šalotka
2 lžíce olivového oleje
nakládaná rajčata
ideálně čerstvé bylinky (oregano, bazalka)
stroužek česneku
asi 2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
pepř
sůl

Na rychlé sugo:

1 rajčatový protlak
2 lžíce cukru
1 lžíce oliváče
ideálně čerstvé bylinky (oregano, bazalka)
pepř
sůl

Navrch:

oregano
mozzarella
chorizo Ibérico
Jamón Serrano Gran Reserva
artyčoky
sýr Manchego Curado
rukola

Jak na to?

1. Nejprve si připravím těsto na pizzu. Do vlažné vody vmíchám pytlíček sušeného droždí, promíchám a nechám droždí chvíli zaktivovat (začnou se tvořit bublinky, jemná pěna – trvá to asi 10 minutek). Poté přidám ostatní suroviny a hnětu těsto v chytrém robotu po dobu 10 minut. Hotové těsto nechám 1 hodinu kynout na teplém místě.

2. A teď jdu na sugo pomodoro. Máš dvě možnosti, které volím já. Když je mi čas krátkej, tak volím rychlejší variantu. Vezmu protlak, oliváč, bylinky, sůl, pepř a cukr. Oliváče na jeden malý protlak asi lžíci, bylinky ideálně nasekaná čerstvá bazalka a oregáno, když není sezóna, sahám po sušených bylinkách. Cukru dle chuti, a dle toho, jaký koupíš protlak. Někdy je sladší a cukru stačí lžička, někdy bývá kyselejší, tak dám třeba i 2 lžíce.  To vše smíchám a mám připravenoou základní potíračku na pizzu. A když mám času nazbyt vrhám se na poctivé sugo pomodoro, kdy je mi odměnou jemnější, avšak výraznější chuť. Jemně nasekanou šalotku opeču na oliváči pěkně dozlatova. Pak přidám rajčata, 1 stroužek česneku vkuse (ten mi omáčku ovoní, nakonci ho vyndám, ale pro opravdu výraznou chuť česnek klidně romačkej do suga ho použij celý), bylinky, pepř, sůl, česnek, cukr a vše společně promíchám a nechám prohřát. Poté rozmixuji, ochutnám a dochutím. Každá značka rajčat je totiž jiná, a některá jsou víc kyselejší, ty pak více doslazuji. Nechám chvilku probublat do lehkého zhoustnutí.

3. Mezitím než mi dokyne těsto si můžu připravit všechny ingredience, které chci na pizzu použít, ať mi to pak jde pěkně od ruky. V tomto případě si natrhám mozzarellu na malé kousky, vybalím si chorizo i jamón serrano. Nakrájím nakládané artyčoky, nastrouhám sýr Manchego Curado a omyju a nechám okapat rukolu.

4. Je čas rozpálit troubu na pořádných 230 °C. Po vykynutí těsta ho rozdělím na dvě části a obě roztahám na dvě pizzy. Obě pizzy potřu sugem, zasypu oreganem a okraje potřu oliváčem. A udělám jednu po druhé.  Pizzu potřenou sugem vložím na 5 minut do trouby ideálně na funkci spodní ohřev a horní gril, pokud to tvá trouba dovolí. Pizzu sleduj, na takový žár je to rychlovka a každá trouba je přeci jen jiná. Jde o to, aby se sugo vpilo do těsta a těstu pěkně vyběhly okraje a začaly zlátnout. V mé troubě to trvá kolem těch 5 minut, v té tvé to třeba může být o pár minutek více. Po pěti minutách pizzu vytáhnu, přidám na ni mozzarellu vrátím na 2 minutky do trouby, aby se hezky roztekla. Vytáhnu pizzu a kladu další ingredience – chorizo, jamón serrano, artyčoky a vrátím pizzu zpět na 2 minutky do trouby. A je hotovo. Hotovou pizzu pokladu rukolou a postrouhám sýrem.

Nech si čvachtat