To měl takhle v srpnu zase můj milovaný muž narozeniny. On moc není na ty přeslazený dezerty, a tak jsem se rozhodla udělat mu koláč z italského sýra vyráběného ze syrovátky – z ricotty. Protože výsledná chuť je pak krémově sýrová. A jelikož je zrovna sezóna fíků a ještě jsem z nich letos nic nevytvořila, nebylo proč váhat. A tak vznikl fíkův dort aneb koláč s ricottou a fíky.
1 hodina v kuchyni
10 plných pupků
Ingredience
na korpus:
250 g hladké mouky
120 g rozpuštěného másla
50 g třtinového cukru
2 vejce
špetka himálajské soli
na náplň:
400 g ricotty
250 g mascarpone
1 vejce
2 VC
na ozdobu:
1-2 čerstvé fíky
datlový sirup
Jak na to?
1. Prvně v chytrém robotu uhnětám těsto na korpus, a to smícháním všech surovin na něj. A vymačkám s ním formu na koláč. Těsto několikrát propíchnu vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Dám péct na 180 °C na 25 minut do předehřáté trouby.
2. Mezitím, co upečený korpus krapet vychladne, připravím náplň. Opět za pomoci chytrého robotu smíchám veškeré ingredience na krém. Hotovou tekutou směs vliji do korpusu a dám znovu péct na 180 °C na dalších 25 minut.
3. Hotový koláč ozdobím plátky čerstvých fíků a zacákám datlovým sirupem.