Můj makový bezlepkový koláč už znáš. Tentokrát jsem zkusila udělat verzi pro dort. Vynechala jsem jablíčka a tvaroh, protože dort budeme promazávat krémem. U bezlepkové varianty jsem však zůstala. A opět to není žádná kulinářská věda. Ba naopak. Nic jednoduššího snad už ukuchtit nejde.
1 hodina v kuchyni
12 plných pupků
Ingredience
Na korpus:
200 g mletého máku
100 g třtinového cukru
2 lžičky PDP bez lepku
5 vajec
špetka soli
Na krém:
200 g mascarpone
100 g lučiny
kúra z 1 bio citronu
1 lžíce citronové šťávy
30 g moučkového cukru
1 VC
Jak na to?
1. Oddělím žloutky od bílků. Bílky vyšlehám.
2. Žloutky smíchám s cukrem do pěny. Posléze i s mákem, kypřícím práškem a špetkou soli. Na závěr přimíchám pěkně opatrně vyšlehaný sníh.
3. Těsto vliju do formy vyložené pečicím papírem a dám péct do předehřáté trouby. Peču asi 40 minut na 180 °C.
4. Mezitím si připravím snadný krém. Smíchám všechny ingredience a mám hotovo. Teď už jen počkám až se dopeče korpus.
…Chvilku si hoď nožky hore…
5. Korpus je dopečený. Nechám ho vychladnout a pak ho rozříznu na dvě části. Já ještě ořezávám okraje, z čehož mi zbyde trochu drobků, které použiju v závěru.
6. Korpusy promažu krémem, zaklopím. Pomažu i vrchní část. A zasypu vzniklými drobečky z korpusů.
TIP: Další den po prolnutí chutí je dortík ještě víc hodobóžový 🙂