Skip to content

Makový bezlepkový dort

Můj makový bezlepkový koláč už znáš. Tentokrát jsem zkusila udělat verzi pro dort. Vynechala jsem jablíčka a tvaroh, protože dort budeme promazávat krémem. U bezlepkové varianty jsem však zůstala. A opět to není žádná kulinářská věda. Ba naopak. Nic jednoduššího snad už ukuchtit nejde.


1 hodina v kuchyni

12 plných pupků


Ingredience

Na korpus:

200  g mletého máku
100 g třtinového cukru
2 lžičky PDP bez lepku
5 vajec
špetka soli

Na krém:

200 g mascarpone
100 g lučiny
kúra z 1 bio citronu
1 lžíce citronové šťávy
30 g moučkového cukru
1 VC

Jak na to?

1. Oddělím žloutky od bílků. Bílky vyšlehám.

2. Žloutky smíchám s cukrem do pěny. Posléze i s mákem, kypřícím práškem a špetkou soli. Na závěr přimíchám pěkně opatrně vyšlehaný sníh.

3. Těsto vliju do formy vyložené pečicím papírem a dám péct do předehřáté trouby. Peču asi 40 minut na 180 °C.

4. Mezitím si připravím snadný krém. Smíchám všechny ingredience a mám hotovo. Teď už jen počkám až se dopeče korpus.

…Chvilku si hoď nožky hore…

5. Korpus je dopečený. Nechám ho vychladnout a pak ho rozříznu na dvě části. Já ještě ořezávám okraje, z čehož mi zbyde trochu drobků, které použiju v závěru.

6. Korpusy promažu krémem, zaklopím. Pomažu i vrchní část. A zasypu vzniklými drobečky z korpusů.

TIP: Další den po prolnutí chutí je dortík ještě víc hodobóžový 🙂

Nech si čvachtat