Aj tak tak melu mák, aj tak tak žeru mák…Ano, já ráda mák. Jednou jsem ochutnala makový dort v cukrárně Světozor a byla jsem ohromena. Musela jsem ho hnedka vyzkoušet doma po svém. Pozor. Není to ledajaký dortík. Je bez lepku. Takže lehoučký jako vánek a bez obav ze zalepení tvého pupku.
1 hodina a 15 minut v kuchyni
12 plných pupků
Ingredience
200 g mletého máku
200 g polotučného tvarohu
300 g nastrouhaných jablek nahrubo
2 lžíce medu
2 lžičky PDP
4 vejce
špetka soli
Jak na to?
1. Oddělím žloutky od bílků. Bílky dám šlehat do mého chytrého robotu, který to obstará za mě.
2. Mezitím smíchám žloutky s mákem, tvarohem, jablky, medem, kypřícím práškem a špetkou soli. Na závěr přimíchám pěkně vyšlehaný sníh.
3. Těsto vliju do formy vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem a dám péct do předehřáté trouby. Peču asi 50 minut na 180 °C.
TIP: Hotový koláč podávám s tvarohem smíchaným s trochou medu.