Mazanec jednoznačně patří k velikonočnímu období, stejně jako vánočka k tomu vánočnímu. Bez pořádně kulaťounkého, křehkého a voňavoučkého mazance by to přeci nebyly opravdické Velikonoce. Bílá mouka však není můj velkej kámoš. Co teď? Sáhnout po výživnější variantě. Já sáhla po špaldovce v BIO kvalitě. Tu já ráda. Neříkám, že díky tomu bude mazanec z čista jasna zdravej, ale špaldová mouka není ochuzena o významnou část vitamínů, minerálních látek a vlákninu, jako ta obyčejná bílá. Takže tenhle mazanec je rozhodně o chlup výživově bohatší. Pokud si chceš jeden takový taky vytvořit, ať už pro sebe, nebo pro celou rodinu, tady na něj máš snadný receptopis.
20 minut v kuchyni + 1 hodina kynutí + 40 minut pečení
10 plných pupků
Ingredience
Na kvásek:
200 ml vlažného mléka
1 pytlík sušeného droždí
1 lžíce třtinového cukru
Na těsto:
500 g hrubé mouky špaldové
80 g třtinového cukru
špetka soli
1 VC
80 g rozpuštěného másla
kúra z jednoho citronu
1 vejce
rozinky
Na ozdobu:
1 žloutek
kousky mandlí
Jak na to?
1. Začnu kváskem. Do vlažného mléka vysypu pytlíček droždí, lžíci třtinového cukru, promíchám a nechám chvíli na teplém místě vykvasit.
2. Mezitím si připravím zbytek těsta. Do mísy vsypu mouky, cukr, sůl, rozpuštěné máslo, nastrouhám kúru z jednoho citronu, rozklepnu vajíčko a přisypu rozinky. Až kvásek pěkně začne vylejzat z hrníčku, přiliju ho k těstu a dám hnětat do chytrého robota (jestli nemáš robota, tak zaber a hnětej těsto rukama).
Koukám se, jak to jde mému robotu pěkně od metly…
3. Až se těsto pěkně propojí a obejme hnětač robota, je připraveno. (Jestli se tak neděje, tak přidej trochu toho, co těstu chybí. Je moc řídké? Přisyp mouku. Je moc tuhé? Přilij kapku vlažného mléčka.) Konečná konzistence těsta by měla být vláčná, táhlá, lesklá a hezky poddajná. Stáhnu ho zpět do mísy, přikryji misku utěrkou a dám na teplé místo kynout. Asi tak na 1 hodinu.
Kyň těstíčko kyň…
4. Kuk na těsto. Povylezlo? Tak ho přesuň na pekáč s pečicím papírem, potři žloutkem, posyp mandličkami a dej péct do trouby na 180 °C asi na 40 minut. (Jestli ti těsto nenakynulo, neměj strach, taky se mi to občas stane. V troubě pak trochu povyleze a je stejně dobrej, jako když těsto nabude na hmotnosti už při kynutí.)
TIP: Hotový mazanec posyp moučkovým cukrem nebo ho nechej jen tak a papkej namazaný máslíkem.