Skip to content

Vánočka s mandlemi a brusinkami

Jeden recept na vánočku by byl seksakramensky málo. Takže tady je druhý. Nijak extra se neliší, jen je vánočka napůl z žitné mouky a napůl z pšeničné. Takže vlastně o polovinu zdravější. 🙂 Tahleta je dokonce plněná pořádnou kopou brusinek. A posypaná je nasekanými mandličkami.


15 min kvásek + 15 min příprava těsta + 35 minut pečení

1 naducaná vánočka


Ingredience

na kvásek:

200 ml vlažného mléka
1 sáček sušeného droždí
1 lžička třtinového cukru

na těsto:

250 g žitné mouky hladké
250 g pšeničné mouky hladké
80 g třtinového cukru
90 g másla
špetka soli
2 kusy žloutku
nasekané mandle na posyp
sušené brusinky na náplň

na potření:

1 žloutek

Jak na to?

1. Prvně klasicky kvásek. V hrnečku smíchám vlažné mlék se sušeným droždím, lžičkou třtinového cukru a odložím ho na 15 minut na teplé místo. Tam ho nechám pěkně vyběhnout.

2. Změklé máslo si zatím ušlehám s třtinovým cukrem, solí a žloutky.

3. Přimíchám prosátou žitnou i pšeničnou mouku, vyběhnutý kvásek, sušené brusinky a nechám chytrého robota pečlivě hníst těsto. To odložím na teplé místo pod utěrku alespoň na hodinku, než nakyne.

4. Z připraveného těsta uválím macatou šišku, kterou rozdělím na 4 stejné části.

5. Z každé části vyválím 4 stejně dlouhé hady a začnu plést vánočku (jak na to, napoví foto u prvního receptu na vánočku). Když mám upleteno, vložím na pekáč vyložený pečícím papírem a nechám ještě kynout jak jen dlouho můžu, klidně několik hodin. Vánočka pak nabude i na dvojnásobnou velikost a získá jemnost a vláčnost, kterou poznáš po upečení. Poté potřu žloutkem a posypu drcenými mandlemi.

6. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Krásně do zlatavé barvičky.

TIP: Čím více vánočku potřeš žloutkem, tím více bude lesklejší a zlatavější.

Nech si čvachtat