Skip to content

Musaka

Jak jinak se přiblížit dálkám slunného Řecka než si uvařit jejich tradiční pokrm. Musaku. Nedám na ni dopustit. Čerstvé oregano a skořice tvoří jedinečnou a tím nezapomenutelnou chuť. Nech se zlákat a unášej se na vlnách Řecka. S broskvovou limonádou chutná skvěle.


2 hodiny v kuchyni

8 plných pupků


Ingredience

1 lilek
1 cuketa
7 rajčat
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
pořádná hrst čerstvého oregana
1/2 lžičky sořice
sůl
pepř
2 lžíce třtinového cukru
3 lžíce poctivého rajčatového protlaku
hrst parmezánu

bešamel:

100 g hladké mouky
100 g másla
1 l mléka
1 lžička skořice
špetka soli

Jak na to?

1. Lilek a cuketu nakrájím na asi 0,5 cm kolečka. Osolím a nechám 1/2 hodinky odvodnit.

2. Rajčata dám spařit do popraskání. Nechám vystydnout. Oloupu a zbavím tvrdé stopky. Vodu nevylejvej! 

3. Brambory oloupu a nakrájím na plátky. Předvařím je v osolené vodě do poloměka (takže asi 5 minutek varu).

4. Cibuli a česnek nakrájím najemno a zpěním na olivovém oleji. Přidám mleté hovězí maso, čerstvě nasekané oregano, skořici, sůl a pepř. Řádně promíchám. Vhodím rajčata, která ve směsi promačkám. Dále přimíchám cukr a protlak. Pod pokličkou dusím asi 1 hodinu. Po tuhle dobu přilévám po naběračkách vodu z rajčat.

5. Mezím se neflákám. Plátky lilků i cuket osuším a opeču na kapce olivového oleji.

6. Na závěr připravím bešamel, protože rychle tuhne. Zpěním máslo. Za stálého míchání přisypávám mouku až vznikne hladká světlá jíška. Postupně přiliju vlažné mléko a vmíchám skořici a sůl. Míchám, míchám až mi mléko začne houstnout jíškou (taková řidší krupicanda).

7. Jdeme vrstvit. Formu vymažu máslem a vysypu strouhankou. Začnu vrstvou brambor. Dále kladu opečené cukety, masovou směs, opečené lilky. To vše zaliju bešamelem. Každou vrstvu lehce osolím a oskořicuji. Dám péct do trouby vyhřáté na 180 °C, po dobu 45 minut. Těsně před vytažením z trouby zasypu musaku nastrouhaným parmezánem.

Nech si čvachtat