Takový trochu jinačí salát, než jsme zvyklí. Báječně osvěžující a šťavnatý. Doporučuji ho konzumovat při kocovině. Fakticky funguje, protože ti dodá zpět do těla potřebné vitamíny a vrátí tvému tělu svěžest. Ale oceníš ho každičký teplý den. Základem je totiž osvěžující mango a máta. Sytost salátu dodávají krevety. Výsledek tě dokonale ohromí svou exotickou chutí.
30 minut v kuchyni
3 plné pupky
Ingredience
na salát:
1 mango
1/2 okurky
1 mrkev
1/2 žluté papriky
1 chilli paprička
mungo klíčky
koriandr
máta
200 g krevet
na zálivku:
1 pořádná lžíce arašídového másla
3 lžíce rýžového octa
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce cukru
2 dcl vody
šťáva z 1 limetky
špetka soli
na posyp:
opražené arašídy
sušená cibulka
Jak na to?
1. Krevety orestuji na kapce oleje s trochou soli a rybí omáčky. Pokud volíš ty mražené, nechej si je tak hodinku venku a pak je omyj a osuš ať nepouští do woku zbytečnou vodu. Nechej vychladnout.
2. A teď šup na zálivku. Zálivka je dost podobná té, co si připravuješ třeba k bunbíčku. Jen k ní přidej pořádnou lžíci arašídového másla, ať máme chuť co nejvíc oříškovou. Všechny ingredience na zálivku tedy smíchám, prohřeju na pánvi a nechám vystydnout.
3. Než nám vše vychladne připravím si základ salátu – zeleninku. Mango oloupu a nakrájím na širší nudle. Okurku, papriku a mrkev nakrájím na tenké nudličky. Chilli papričku, koriandr a mátu nasekám na jemno. A vše smíchám ještě s mungo klíčky. Tradáááá salát je na světě.
4. Vršek salátu ozdobím opraženými arašídy a sušenou cibulkou. Celý ho zaliju trochou sladkokyselé arašídové zálivky.
TIP 1: Pokud seženeš perilu, tak místo máty nebo ještě k ní přihoď kousek jí. Je skvělá!
TIP 2: Salát si můžeš připravit i jako vege verzi, a to bez krevet a v zálivce vynechej rybí omáčku. Taky to funguje a skvěle futná.