Skip to content

Bún bò Nam Bo

Jedna z klasik vietnamské kuchyně. To je Bún bò Nam Bộ. Všechny ingredience se doplňují a tvoří úžasnou chuť. Už spojení hovězího masa, česneku a citronové trávy je exkluzivní. Třešničkou na Bún bò Nam Bộ jsou pražené arašídy a sušená cibulka. Inspiruj se a zažij Vietnam u sebe doma.


30 minut v kuchyni (+ 1 hodina marinování)

5 plných pupků


Ingredience

na marinování:

800 g hovězí kýty
5 stroužků česneku
2 stonky citronové trávy
5 lžic rybí omáčky
2 lžíce sojové omáčky
stonky z hrsti koriandru

na servírování:

rýžové nudle Bún
1/2 ledového salátu
1 mrkev
mungo klíčky
koriandr
perila (máta)
pražené nesolené arašídy
sušená cibulka

na vietnamskou omáčku nuoc cham:

3 dcl vody
10 lžic rybí omáčky
šťáva z 1 limetky
2 lžíce rýžového octa
5 lžic třtinového cukru
1 stroužek česneku
1 chilli paprička

Jak na to?

1. Hovězí maso nakrájím na tenoučké plátky. Pomáhám si tak, že dám maso na půl hodinky až hodinku do mrazáku. Lépe se pak krájí. Česnek i citronovou trávu rozmačkám plochou stranou nože a nasekám na jemno. Stonky koriandru také nasekám. Promíchám s masem spolu s rybí omáčkou a sojovkou. Dám minimálně na 1 hodinu marinovat do lednice (když vydržíš přes noc, tak klíďo píďo i do druhého dne).

2. Mezitím, co se maso koupe ve voňavé náloži v ledničce, si mohu připravit ostatní suroviny. A tak ledový salát i mrkev nakrájím na tenké nudličky.

3. Arašídy opražím nasucho na pánvi a pak je lehce rozmačkám ve hmoždíři.

4. Ještě připravím vietnamskou omáčku. Vodu naliju do hrnce a přivedu k varu. Vypnu sporák a do povařené vody přimíchám všechny ingredience na omáčku.

5. Nudle dám vařit, se lžící octa a oleje, na 2 minutky. Po dovaření je hnedka propláchnu studenou vodou, čímž zabráním slepení.

6. A zároveň zprudka orestuji na lžíci oleje naložené maso. Prohazuji asi 5 minut.

7. Servíruji: Na dno misky dám nudle.  A dokola skládám maso, mrkev, salát, výhonky, koriandr, sušenou cibulku, pražené arašídy, perilu (když perilu neseženeš, tak ji nahraď mátou,což vůbec nevadí – i přesto, že jde o krapet jinou chuť, pojí je jedno, a to svěžest, která jídlo pěkně probere). To celé těsně před podáváním zaliju vietnamskou omáčkou.

TIP: Zálivku si můžeš v průběhu mlaskání přilévat, protože té není nikdy dost.

Nech si čvachtat