Skip to content

Česneková krémová polévka

Česnečka je klasika na našich tabulích, a také je známá jako zaručený vyprošťovák po probdělé alko noci. Tudlectu, tu si udělej, když se chceš rovnou i pořádně zasytit. Je heboučce krémová a česnekově voňavá. Nejradši ji mám s opečenýma houstičkama, opečeným česnekem a trochou parmezánu.


40 minut v kuchyni

5 plných pupků


Ingredience

2 lžíce másla
1 cibule
1 hlavička česneku
5 větších brambor
1 litr zeleninového vývaru
1 smetana na vaření
majoránka
pepř
sůl

na ozdobení:

housky na krutony
4 stroužky česneku
parmezán

Jak na to?

1. Cibuli zpěním na másle. Přidám oloupané brambory pokrájené na kostky a nakrájený česnek. Ochutím majoránkou, pepřem a solí. Zaliji zeleninovým vývarem jen po množství brambor (asi 1 litr). Nechám vařit alespoň 20 minut do změknutí brambor a prolnutí vůní.

2. Mezitím si orestuji housky a česnek na ozdobu. Ideálně nejdříve restuji česnek a v té samé pánvi, která je jím ovoněná, poté hned housky nakrájené na kostičky. Nastrouhám si i parmezán.

3. Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixuji do hladka. Netřeba zahušťovat. Díky tomu, že jsme dali vody jen na množství brambor je hustota ideální.

4. Do polévky přidám pro zjemnění chuti smetanu na vaření.

5. Hotovou krémovou česnečku servíruji ozdobenou houskovými krutony, parmezánem a opečeným česnekem.

TIP: Pokud chceš opravdu bezplepkovou verzi, houstičky buď vynech nebo nahraď gluten free pečivem)

Nech si čvachtat