Co by to bylo za Vánoce bez poctivé doma upečené vánočky. Žádný strach, není to nic složitého. Tohle je klasický recept na vánočku s netradičním zdobením. Navrch jsem totiž dala nadrcené kešu ořechy a lyofizilované jahody. Dovnitř nic, proto je idelní k namazání máslíkem. Zamotej ji dle vlastní kreativy nebo se inspiruj mými fotkami, kde znázorňuji, jak pletu vánočku já. Mám tu i jednu klasičtější verzi vánočky, tak můžeš případně juknout na ni.
15 min kvásek + 15 min příprava těsta + 35 minut pečení
1 naducaná vánočka
Ingredience
na kvásek:
200 ml vlažného mléka
20 g droždí
1 lžička třtinového cukru
na těsto:
500 g špaldové hladké mouky
90 g třtinového cukru
100 g másla
špetka soli
3 kusy žloutku + 1 žloutek na pomazání
kešu ořechy na posyp
lyofilizované jahody na posyp
Jak na to?
1. Začnu kváskem. V hrnečku smíchám vlažné mléko s droždím a lžičkou třtinového cukru. Odložím na 15 minut na teplé místo – ideálně na topení. Jen pozor, ať ti kvásek neuteče do topení, špatně se pak myje (moc dobře to vím, jednou mi nezbeda utekl 🙂 )
2. Změklé máslo si zatím ušlehám s cukrem, solí a žloutky.
3. Přimíchám prosátou mouku, vyběhnutý kvásek a nechám chytrého robota, aby mi pečlivě uhnětl těsto. To odložím na teplé místo pod utěrku alespoň na hodinku, než nakyne.
4. Z připraveného těsta uválím macatou šišku, kterou rozdělím na 4 stejné části.
5. Z každé části vyválím 4 stejně dlouhé hady a začnu plést vánočku (viz foto níže v galerii). Když mám upleteno vložím na pekáč vyložený pečícím papírem a nechám ještě kynout jak jen dlouho můžu, klidně několik hodin. Vánočka pak nabude i na dvojnásobnou velikost a získá jemnost a vláčnost, kterou poznáš po upečení. Poté potřu žloutkem a posypu drcenými kešu oříšky, lyofilizovanými jahodami a trochou třtinového cukru.
6. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Krásně do zlatavé kůrčičky.