Další z klasik výtečné vietnamské kuchyně. A na mé stupnici oblíbenosti se bije o první místo s Bún bò Nam Bộ. Ano, je to voňavoučké Bún chà. Sice větší prasečinka, ale vskutku chutná prasečinka. Tak se toho neboj a dej si do nosu.
30 minut v kuchyni (+ 1 hodina marinování)
4 plné pupky
Ingredience
na marinování:
500 g vepřového bůčku
5 lžic rybí omáčky
3 lžíce sojové omáčky
2 lžíce šťávy z limetky
3 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku
palec zázvoru
1 stonek citronové trávy
na servírování:
500 g rýžových nudlí Bún
1 mrkev
1 okurka
mungo klíčky
koriandr
jarní cibulka
sušená cibulka
sezamová semínka
na vietnamskou omáčku nuoc cham:
3 – 4 dcl vody
10 lžic rybí omáčky
šťáva z 1 limety
2 lžíce rýžového octa
6 lžic třtinového cukru
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
Jak na to?
1. Z bůčku seříznu horní tvrdou část a nakrájím ho na tenoučké plátky. Lépe se krájí trochu zmrzlé, takže pokud ho vytahneš z mrazáku, nakrájej ho než úplně rozmrzne. Pokud kupuješ čerstvý dej ho před krájením na půl hodinky do mrazáku, to taky pomůže. Připravím si misku, v které budu maso marinovat. Vložím do ní maso. Česnek i citronovou trávu rozmačkám plochou stranou nože a nasekám na jemno. Přimíchám k masu. Zázvor nasekám na jemno a také přidám i spolu s dalšími ingerediencemi na marinování. Dám alespoň na 1 hodinu marinovat do lednice. Pokud ti čas dovolí, marinuj přes noc – tak to dělám já.
Marinuju…marinuješ…marinujem…
2. Připravím si všechny suroviny na servírování. Mrkev nastrouhám nahrubo, okurku také. Já k tomu používám svého chytrého robota, s kterým to mám raz dva. Jarní cibulku i koriandr nasekám. A dám na 5 minutek vařit rýžové nudle.
3. Ještě připravím vietnamskou omáčku. Decku vody naliju do hrnce a přivedu k varu. Vypnu sporák a do povařené vody přimíchám všechny ingredience na omáčku.
4. Šup s bůčkem na rozpálenou pánev, ať cukr na něm pěkně zkaramelizuje. A prohazuju a prohazuju. Asi 5 minutek a je hotovo.
5. Servíruji: Do misky vložím nudle, které zaliju trochou omáčky. Dokola naskládám bůček posypaný sezamem, mrkev, okurku, výhonky, koriandr, jarní cibulku a sušenou cibulku. K naservírované misce podávám malou mističku s omáčkou, do které si bůček a nudle budeš máčet nebo si jí celé jídlo zaliješ – tak to dělám já.