Když dýni, tak do všeho. Takže i do dortu. Pyré z dýně těsto krásně zvláční, barevně zvýrazní a čuchofamózně ovoní. Tenhle dýňový dort jsem proložila krémem z mascarpone, promazala rakytníkovou marmeládou, polila teplým karamelem a osázela pekany. Je tedy celý dokonale v podzimním ladění.
1,5 hodiny v kuchyni
16 plných pupků
Ingredience
na těsto:
1 dýně Hokaido nebo máslovka
400 g hladké mouky
180 g třtinového cukru
2 lžíce skořice
1 PDP
1 lžička jedlé sody
250 g másla
5 vajec
na krém:
600 g mascarpone
200 g lučiny
100 g moučkového cukru
1 VC
na polevu a ozdobení:
rakytníková marmeláda
100 g cukru
panáka vody
cca 1/2 smetany ke šlehání
2 lžíce medu
100 g pekanových ořechů
skořice
Jak na to?
1. Prvně si udělám dýňové pyré. Máslovou dýni nebo dýni Hokaido oloupu, zbavím jadérek a nakrájím na kostky. Rozložím na plech vyložený pečícím papírem, zacákám oliváčem, a peču 20 minut. Vychladlé kostky dýně hodím do smoothie makeru, přidám tak decku vody a rozmixuju na pyré.
2. Z bílků vyšlehám sníh. Smíchám suché suroviny, přidám žloutky, změklé máslo, dýňové pyré. Na závěr opatrně zamíchám bílky.
3. Těsto rozdělím napůl do dvou dortových forem o průměru 24 cm. Dám péct do vyhřáté trouby přibližně na 35 minut na 180 °C. Po dopečení nechám korpusy pořádně vychladnout, aby se s nimi lépe pracovalo.
4. Mám čas, tak připravím krém. Smíchám mascarpone, lučinu, cukr. A je to.
5. Vychladlé korpusy přeříznu vejpůl a pláty pomažu rakytníkovou marmeládou. Slepím krémem. (Já jsem na dort nakonec použila pouze 3 pláty. Ten čtvrtý jsem namazala rakytníkovou marmeládou a skvěle posloužil k snídani.)
6. Na závěr jsem připravila medové pekanové ořechy. Ořechy nasucho opražím na pánvičce a hned po vypnutí sporáku je zacákám medem a prohodím. Okamžitě vyložím na pečící papír a nechám vychladnout.
7. A taky karamelovou polevu. Do nepřilnavého hrnce dám cukr, zaliju ho panákem vody a míchám. Až se cukr pořádně rozpustí a začne se tvořit zlatavý karamel, přileju smetanu. Ne celou, tak půlku. Stále míchám a podle tuhosti přiluju ještě kapku. Chci, aby zůstal pěkné táhlý, ne moc řídký. Nechám ho trochu vystydnout, ale ještě teplým pocákám dort, dle kreativity. A pak ho osázím pekany a posypu skořicí.