Skip to content

Paella s kuřecím masem

Španělský tradiční pokrm trošku po našem avšak s typickým kořením a kulatozrnnou rýží. Receptopis vznikl v době koronavirové karantény, takže je uzpůsobený ingrediencemi tak, aby sis ho mohl/a udělat ideálně hned. Tradiční španělská paella má hodně společného s pravým italským rizotem, které u mě najdeš v několika variantách. Nejblíže je mu asi  šafránové rizoto nebo rizoto s krevetami. Paella je však oproti rizotu chuťově o dost výraznější a řekla bych že má jakýsi šmrnc. Díky citronu navíc příjemnou svěžest. Moje paella je pouze s kuřecím masem, ale pokud tvá lednice oplývá krevetami nebo slávkami, klidně si ji ve finále oživ o tyto mořské potvory.


40 minut v kuchyni

5 plných pupků


Ingredience

500 g kulatozrnné rýže na paellu
500 g nejlépe kuřecích stehen
2 šalotky
2 stroužky česneku
1,5 konzervy loupaných rajčat
600 ml pořádně silného kuřecího vývaru
2 dcl bílého vína
2 pečené papriky
trochu čerstvého tymiánu
1x koření na paellu
2 lžíce másla
olivový olej
sůl, pepř
šťáva z citronu na zakápnutí

Jak na to?

1. Nejdříve dám do rozpálené trouby péct papriky na 200 °C. Potrvá to přibližně 20 minut.

2. Papriky se pečou, za chvíli je budu potřebovat, ale ještě pár kroků před jejich přidáním do paelly. Použij hrnec, který budeš moci na konci celého procesu přiklopit a dej do něj oliváč, na jemno nasekanou šalotku, česnek a na kousky nakrájená kuřecí stehna. Zprudka orestuji, aby maso natáhlo chuť cibule i česneku, zatáhlo se a udrželo si šťavnatost. Hned jak se tak stane, stáhnu plamen na polovinu.

3. Přidám bílé víno a nechám ho vyvařit.

4. Nyní jsou na řadě loupaná rajčata, kuřecí vývar, pečené papriky, tymián a směs koření na paellu (kdyby koření nebylo, alespoň šafrán použij a trošku bazalky). Všechno hezky míchnu.

5. Je čas přisypat rýži, promíchat, přiklopit a nechat rýži postupně asi během 20 minut nasáknout veškerou tekutinu.

6. Ochutnám, jestli je rýže hotová, a pokud ano, přimíchám do paelly ještě kousek másla pro větší jemnost a krémovost. Také osolím a opepřím do výsledné chuti.

7. Hotovou paellu si ráda pokapu čerstvým citronem. Výrazná chuť tak dostane příjemnou svěžest.

TIP: Pokud si paellu vaříš na více dnů, ztratí vždy paella po vystydnutí na své krémovosti. Proto je dobré si v tomto případě trošku vývaru schovat, další den při ohřevu ho přilít a tu jemně krémovou texturu zase znovu vytvořit. V nejhorším trocha másla a vody taky pomůže.

Nech si čvachtat