Skip to content

Rizoto s krevetami

Pravé italské rizoto jak se patří. Pokud chceš opravdu krémové italské rizoto, nedocílíš ho kopou smetany. Ne, ne ne. Stačí se rizotu cca 20 minut naplno věnovat a chutný zázrak je na světě. Zkus to a uvidíš.


30 minut v kuchyni

4 plné pupky


Ingredience

400 g rýže Arborio
3 šalotky
800 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
200 g krevet
čerstvě mletý pepř
sůl
čerstvá bazalka
šťáva z limetky

Jak na to?

1. Na oliváči a 2 lžících másla zpěním opravdu jemně pokrájenou šalotku. Přidám rýži Arborio a lehce opražím.

2. Rýži Arborio postupně zalévám bílým vínem, než se zcela vypaří. Přitom stále promíchávám.

3. Začnu postupně přilévat domácí horký vývar. Stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další část. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá to asi 20 minut. Nepodváděj, na chuti by to bylo vopravdicky poznat!

TIP: Vývar dělám jednou za čas vždy v obrovském množství. Část se sní, část po krabičkách zmrazí. Pak si na rizoto vyndáš právě jednu krabičku poctivýho domácího vejvaru. Ušetříš tak spoustu času a takové rizoto si můžeš udělat klidně i večer po práci.

4. Na závěr přidám do rizota 2 lžíce másla, 100 g parmezánu a promíchám.

5. Krevety připravím vedle v pánvi na kapce oliváče s čerstvě mletým pepřem. Na závěr zakápnu šťávou z limety.

6. Rizoto servíruji pokladené krevetami. Posypu čerstvě nasekanou bazalkou a zbytkem parmezánu. Dle chuti si papů zacáknu šťávou z limety.

Nech si čvachtat