Skip to content

Polévka z pečených paprik

Pečený papriky, ty můžu. Na všechny způsoby. Proto je tohle v pořadí čtvrtý recept s pečenými paprikami. Už víš jak na italskou bruschettu, čerstvé špagety i pořádně nabombený burger. No a dneska si můžeš díky tomuto novému receptopisu přichystat svěží jarní polévku z pečených paprik, vytuněnou o ranec čerstvých bylinek a balkánský sýr. Každičký Ital by nad ní pronesl „perfetta“. Už se ti sbíhají sliny? Tak šup, jdeme na to.


30 minut v kuchyni + 30 minut pečení paprik

4 plné pupky


Ingredience

cca 10 červených paprik (ideálně kapie – lépe se loupou)
cca 8 rajčat
4 červené cibule
2 litry zeleninového vývaru
čerstvá bazalka
čerstvý tymián
čerstvé oregáno
čerstvý rozmarýn
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl

na servírování:

balkánský sýr
čerstvé bylinky

Jak na to?

1. Paprik, rajčata i cibule vyložím na plech s pečicím papírem, zacákám oliváčem, krapet osolím a dám péct na 200 °C na cca 30 minut do trouby. Můžu péct vcelku i přepůlené a v letních měsících k tomuto úkonu mohu využít i gril. Pokud budeš péct vcelku, je lepší několikrát paprikami i rajčaty otočit, aby se pořádně připekly ze všech stran. Černoty se vůbec neboj, papriky se pak lépe loupou.

Než se nám to upeče, tak si jdi otrhat čerstvé bylinky, co máš na zahrádce. Ideálně italské kombo – bazalku, oregáno, tymián a pokud máš, tak i rozmarýn.

2. Upečené papriky hodím do hrnce pod pokličku a nechám chvilku zapařit, aby se co nejsnáze loupaly. Zatím si oloupu rajčata. Pak i ty papriky.

3. Na oliváč do hrnce hodím všechnu upečenou, a v případě rajčat a paprik i oloupanou, zeleninu. Trošku osolím (finální slanost dává polévce balkánský sýr, který dávám při servírování) a zaliju vývarem. Přihodím všechny čerstvé bylinky – rozmarýn hodím v kuse a pak ho vylovím (tymián někdy taky, oni se z něj některé ty lístky samy pustí). Nešetřím s nimi, rozmarýnu dávám větvičku, někdy dvě. Nechám spojit vůně a chutě cca 15 minut.

4. Vytáhnu rozmarýn (případně tyminán, jestli ti tam taky plave celý). A polévku rozmixuji. Měla by být v tomto poměru zeleniny a vývaru hustá tak akorát, takže netřeba zahušťovat.

5. Servíruji s balkánským sýrem a čerstvou bylinkou na ozdobu.

Nech si čvachtat