Skip to content

Telecí burger s pečenou paprikou

Léto bez burgerů je jako zima bez Vánoc. Proto si ihned na začátku burgerové sezóny koukej jeden připravit. Třeba tenhle. Telecí burger s pečenou paprikou a majonézou ze sušených rajčat. To vše nacpi do doma upečených bulek. Na ty rozpadající se hnusy z obchoďáku zapomeň a zkus si uhnětat těsto vlastní. Překvapí tě, jak jsou chutné, přitom jednoduché a budeš si je dělat už i místo koupě klasického pečiva, třeba na nedělní snídani.


1 hodina v kuchyni ( + 2 hodiny bulky)

6 plných pupků


Ingredience

na bulky:

1 lžíce sušeného droždí
1/2 hrnku teplé vody
1/2 hrnku mléka
1 vejce
2 lžíce oleje
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička soli
4 hrnky hladké mouky
1 žloutek na pomazání
černý a bílý sezam na posyp

na maso:

900 gramů telecí kýty
čerstvá bazalka
čerstvě mletý pepř
sůl

do burgeru:

2 červené cibule
3 rajčata
3 červené papriky kapie
rukola
12 plátků slaniny
6 plátků sýru

na majonézu:

1 velká majolka
1 sklenice sušených rajčat

Jak na to?

1. Začneme těstem na bulky. Sušené droždí rozmícháme v teplé vodě. Vedle smícháme mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Obě směsi spojíme a přidáváme po částech mouku. Těsto je hotové jakmile je krásně pružné a hladké. Nesmí se lepit na stěny nádoby, ve které ho hněteme. Teď je čas dát těstu oddech. Dáme ho pod utěrku na teplé místo, tak na hodinku, aby nám nakynulo na dvojnásobnou velikost. Z tohodle množství uděláš až 8 menších burgerů. Pokud chceš klasický obry, tak rozděl těsto na dílů šest a udělej si pořádný macky.

2. Mezitím si připravím veškeré ingredience do burgeru. Cibuli nakrájím na tenká půlkolečka. Rajčata nakrájím na kolečka. Rukolu omyju. Sýr vyndám z obalu. Kapie omyju a dám na gril péct do zčernání – oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na šest dílů. Slaninu jsem dělala na kameni pěkně do zlatova.

3. Než mi vykyne těstíčko ještě stihnu připravit telecí maso. Omyju ho a nakrájím na menší kousky, které postupně rozemelu v mlýnku na maso. Přidám jen sůl, čerstvě namletý pepř a čerstvou bazalku. Pečlivě promíchám a tvaruji osm kulatých placek.

4. Jdu kouknout na těsto, jak krásně narostrlo. Těsto vytáhnu do dlouhého šiškouna a nakrájím na 6-8 stejných dílů. V ruce vytvaruju bulky, které položím na plech, znovu přikreju utěrkou a nechám ještě tak půl hoďky kynout na teplém místě.

5. Ještě mi chybí majonéza ze sušených rajčat. Tu připravím tak, že tyčovým mixérem rozmixuji majonézu se sušenými rajčaty.

6. Bulky už budou pěkně naběhlé. Stačí je potřít žloutkem, aby byly krásně lesklé a posypat černým a bílým sezamem. Šup s nima do trouby na 15 minut a 180°C.

7. No a nezbývá než šoupnout maso na oheň. Asi tak 8 minut z každé strany maso grilujeme, aby bylo medium. Pokud chceš maso pěkně propečené, nech ho tam o chvilku déle.

8. Čáry máry fuk a veškeré ingredience jsou na světě. Stačí už jen naservírovat. Rozřízni bulku, potři spodní díl majonézou, přidej cibuli a rajče. Vlož maso a sýr, dva plátky slaniny a rukolu. Zaklop bulkou a zázrak je hotov.

Nech si čvachtat