Skip to content

Salát s mangem a krevetami

Takový trochu jinačí salát, než jsme zvyklí. Báječně osvěžující a šťavnatý. Doporučuji ho konzumovat při kocovině. Fakticky funguje, protože ti dodá zpět do těla potřebné vitamíny a vrátí tvému tělu svěžest. Ale oceníš ho každičký teplý den. Základem je totiž osvěžující mango a máta. Sytost salátu dodávají krevety. Výsledek tě dokonale ohromí svou exotickou chutí.


30 minut v kuchyni

3 plné pupky


Ingredience

na salát:

1 mango
1/2 okurky
1 mrkev
1/2 žluté papriky
1 chilli paprička
mungo klíčky
koriandr
máta
200 g krevet

na zálivku:

1 pořádná lžíce arašídového másla
3 lžíce rýžového octa
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce cukru
2 dcl vody
šťáva z 1 limetky
špetka soli

na posyp:

opražené arašídy
sušená cibulka

Jak na to?

1. Krevety orestuji na kapce oleje s trochou soli a rybí omáčky. Pokud volíš ty mražené, nechej si je tak hodinku venku a pak je omyj a osuš ať nepouští do woku zbytečnou vodu. Nechej vychladnout.

2. A teď šup na zálivku. Zálivka je dost podobná té, co si připravuješ třeba k bunbíčku. Jen k ní přidej pořádnou lžíci arašídového másla, ať máme chuť co nejvíc oříškovou. Všechny ingredience na zálivku tedy smíchám, prohřeju na pánvi a nechám vystydnout.

3. Než nám vše vychladne připravím si základ salátu – zeleninku. Mango oloupu a nakrájím na širší nudle. Okurku, papriku a mrkev nakrájím na tenké nudličky.  Chilli papričku, koriandr a mátu nasekám na jemno. A vše smíchám ještě s mungo klíčky. Tradáááá salát je na světě.

4. Vršek salátu ozdobím opraženými arašídy a sušenou cibulkou. Celý ho zaliju trochou sladkokyselé arašídové zálivky.

TIP 1: Pokud seženeš perilu, tak místo máty nebo ještě k ní přihoď kousek jí. Je skvělá!

TIP 2: Salát si můžeš připravit i jako vege verzi, a to bez krevet a v zálivce vynechej rybí omáčku. Taky to funguje a skvěle futná.

Nech si čvachtat