Skip to content

Vánočka s rozinkami a mandlemi

Vánočka s rozinkami, která se rozplývá na jazyku. Posypaná je navíc celými mandličkami. Příprava ti nezabere moc času a děsně si pochutnáš. Máš radši neotřelé recepty? Pak ti doporučím mou vánočku s lyofilizovanými jahodami.


15 min kvásek + 15 min příprava těsta + 35 minut pečení + kynutí dle možností

1 naducaná vánočka


Ingredience

na kvásek:

200 ml vlažného mléka
20  g čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru

na těsto:

500 g špaldové mouky hladké
90-100 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
citronová kúra
pytlík rozinek

na potření:

1 žloutek

na posyp:

mandle/pekany

Jak na to?

1. Prvně udělám kvásek. V hrnečku smíchám vlažné mléko s droždím, lžičkou třtinového cukru a odložím ho na 15 minut na teplé místo. Tam ho nechám pěkně vyběhnout.

2. Zatím si v míse připravím prosátou mouku, cukr, změklé máslo (případně ho nastrouhej na struhadle a je měkké hned), sůl a žloutky. 

3. Jakmile je hotov, přimíchám kvásek, nastrouhám citronovou kúru a nechám chytrého robota pečlivě hníst těsto cca 10 minut. Poté ho odložím na teplé místo pod utěrku alespoň na dvě hodinky, než nakyne. (Jde o tučné těsto plné másla, které si žádá delší čas na kynutí.)

4. Z připraveného těsta uválím macatou šišku, kterou rozdělím na 4 stejné části.

5. Z každé části vyválím 4 stejně dlouhé hady a začnu plést vánočku (jak na to, napoví foto u mého staršího receptu na vánočku, ale často pletu tak na pankáče, jak mi to přijde pod ruku, aby hezky vypadala).

6. Když mám upleteno, vložím na pekáč vyložený pečícím papírem a nechám ještě cca 30 minut kynout. Poté potřu žloutkem a posypu vybranými oříšky.

6. Troubu předehřívám na 200° C a těsně před vložením stahuju na 170 °C. Vánočku peču 30 minut. Krásně do zlatavé barvičky.

TIP: Všechny lednicové suroviny si připravuji cca 1 hodinu dopředu, ať mají pokojovou teplotu.

Nech si čvachtat