Tak jsem se rozhodla přidat třetí recept na vánočku. Protože letos jsem dělala opravdickou klasiku z hladké bílé mouky a zase s menší dávkou cukru. A je fakt akorát tak sladká. Komu chutná více sladší, stačí ji pak pocukrovat moučkovým cukrem. Takže tady je. Vánočka plněná pořádnou kopou rozinek. A posypaná je celými mandličkami. Navíc extra rychlá na přípravu i pletení. A pokud máš radši neotřelé recepty, pak ti doporučím mou vánočku s lyofilizovanými jahodami.
15 min kvásek + 15 min příprava těsta + 35 minut pečení + kynutí dle možností
1 naducaná vánočka
Ingredience
na kvásek:
200 ml vlažného mléka
1 sáček sušeného droždí
1 lžička třtinového cukru
na těsto:
500 g pšeničné mouky hladké
80 g třtinového cukru
90 g másla
špetka soli
2 žloutky
celé mandle na posyp
pytlík rozinek na náplň
na potření:
1 žloutek a lžíce mléka
Jak na to?
1. Prvně klasicky kvásek. V hrnečku smíchám vlažné mléko se sušeným droždím, lžičkou třtinového cukru a odložím ho na 15 minut na teplé místo. Tam ho nechám pěkně vyběhnout.
2. Zatím si v míse připravím prosátou mouku, cukr, změklé máslo (případně ho nastrouhej na struhadle a je měkké hned), sůl a žloutky.
3. Jakmile je hotov, přimíchám kvásek a nechám chytrého robota pečlivě hníst těsto klidně 10 minut. V závěru přisypu pytlík rozinek a ještě nechám robota těsto promíchat. Poté ho odložím na teplé místo pod utěrku alespoň na hodinku, než nakyne.
4. Z připraveného těsta uválím macatou šišku, kterou rozdělím na 4 stejné části.
5. Z každé části vyválím 4 stejně dlouhé hady a začnu plést vánočku (jak na to, napoví foto u prvního receptu na vánočku, ale pletu tak na pankáče, jak mi to přijde pod ruku, aby hezky vypadala). Když mám upleteno, vložím na pekáč vyložený pečícím papírem a nechám ještě kynout jak jen dlouho můžu, klidně několik hodin. Vánočka pak nabude i na dvojnásobnou velikost a získá jemnost a vláčnost, kterou poznáš po upečení. Poté potřu žloutkem rozmíchaným asi se lžící mléka a vmačkám celé mandle.
6. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Krásně do zlatavé barvičky.
TIP: Čím více vánočku potřeš žloutkem, tím více bude lesklejší a zlatavější.