Vánoce bez cukroví, to by nebyly Vánoce. A za mě jsou to právě perníčky, bez kterých si nedovedu Vánoce představit. Hora medových perníčků! Těsto na tyhle perníčky je krásně pružné, vůbec nelepí a celkově se s ním moc dobře pracuje. Nebudeš potřebovat ani žádnou mouku navíc na podsyp. Proto je ideální pro společné pečení s dětmi.
Těsto před tvořením perníčků nechávám odležet alespoň 1 den v lednici.
Určitě tě ještě zajímá, jestli musíš tyhlecty perníčky ukládat k dvoutýdennímu spánku, aby byly úžasně křehoučké, nebo zda jsou měkké hned po upečení. Bé je správně. Jsou měkké hned po upečení. Ber ale na vědomí, že co se týče měkkosti, hraje roli taky doba pečení a tloušťka vykrajovaných kousků. Fakt to nepřeháněj s opejkačkou, tohle nejsou buřty. Perníčkům dlouhý žár nesvědčí. Nech je tam opravdu jen do vyběhnutí, zezlátnutí a ven s nima. Taky těsto vyválej na trochu tlustší plát. Asi tak kolem 3 mm. Právě těmito kroky dosáhneš jedinečné křehkosti. Chceš-li perníčky tmavší, nepřidávej na době pečení, přidej do těsta víc kakaa. Lžička navíc receptu vůbec neublíží. Já sama preferuji tmavší perníčky, a tak dávám kakaa více.
Tak je zkus a dej mi vědět, jak se povedly a zda vám doma chutnají. Budu ráda. Teď už mi zbývá jen ti předat recept a popřát krásné Vánoce.
15 min příprava těsta + 1 den odležení + vykrajování + 8 minut pečení
cca 2-3 plechy perníčků
Ingredience
na těsto:
400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
2 vejce
100 g másla
100 g medu
1 lžička PDP
2 pořádné lžíce perníkového koření
1 lžíce hořkého kakaa (nebo trošku víc pro tmavší barvu)
jedno otočení mlýnku s himálajskou solí
na potření, pokud chceš perníčky v lesku:
2 žloutky (můžeš smíchat s trochou vody)
Jak na to?
1. Pokud máš tuhý med, tak ho před použitím rozehřej a nech trochu vychladnout.
2. Smíchám si sypké ingredience, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, koření, kakao a sůl.
3. Přidám rozehřátý a vychladnutý med, změklé máslo (případně ho nastrouhej, rychleji povolí) a vajíčka.
4. Těsto uhnětu v robotovi a nechám ho alespoň 1 den uležet ve fólii v lednici.
…Je temná noc a tobě se zdá, jaké tvary perníčků budeš zítra vykrajovat…
5. A teď ta tvořivá část. Vytáhni a vopraš vánoční vykrajovátka. Předehřej si troubu na 180 °C, rozválej těsto (na tohle už nepotřebuješ žádný moučný poprašek, funguje samo o sobě velice dobře) a vykrajuj tvary dle libosti.
6. Postupně do trouby vkládej plechy s pečicím papírem a perníčky. Žloutkem je potři, pokud je chceš mít lesklé. Každou várku peč max. tak 8 minutek. Podle toho jakou troubu máš (já mám horkovzduch). První várku si raději ohlídej a další už budeš vědět. Jde o to, nechat perníčky je vyběhnout a jemně zezlátnout. Nepřetáhni je zbytečně, tím ubereš na jejich křehkosti, jak zmiňuji již v úvodu.
Tip na závěr: Tohle perníčkové těsto funguje skvěle i na sušenky, které chce ozdobit cukrářskými razítky. Vyrazítkovaný dekor se udrží i po upečení, a to proto, že v receptu jsem vynechala jedlou sodu a použila jsem prášek do pečiva.
Jak se ti vánoční perníčky povedly? Chutnaly ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.