Skip to content

Quinoa čoko kaše

Nejraději snídám kaše, domácí granolu nebo chleba s máslem a medem. Když jde o kaše, vymýšlím stále nové kombinace jak přísad, posypu, tak samotného základu. Nejčastěji dělám ovesný základ, ale dnes jsem si řekla, že zkusím nějaký nový, který mi ta rána oživí a dodá mému tělu zase nějaké nové super živiny. Quinoa neboli merlík čilský je superpotravina, kterou přidávám třeba právě do domácí granoly. Proč? Má blahodárné účinky a vysoký obsah bílkovin, vitamínu C, kyseliny listové či beta-karotenu. A tak jsem se rozhodla z téhle superpotraviny udělat i základ mé snídaňové kaše.

Co ty a snídaně? Pokud si taky kašomil, zkus si se mnou udělat čokoládovou kaši z quinoi, která je chutná, ale zároveň dodá potřebné živiny tvému tělu hned po ránu.


20 minut v kuchyni

3 plné pupky


Ingredience na quinoa čoko kaši

1/2 hrnku quinoi (jedno jaké barvy)
1 hrnek vody na uvaření quinoi
cca 1/2 hrnku mandlového mléka
1 plátek másla
1 lžíce chia semínek
1 řádka poctivé hořké čokolády

Jak na quinoa čoko kaši?

1. Propláchnutou quinou dám vařit s hrnkem vody asi na 10-15 minutek. Do té doby, než se voda vsákne, quinoa začne jakoby prstýnkovatět a změkne. 

2. Hotovou quinou zaleju mlékem. V této variantě kaše jsem sáhla po rostlinném mandlovém a přiznám se, že pro kaše ho používám nejradši a nejčastěji. Volím to klasické Alpro „sladké“ takže mi kaši i krapet osladí. Přidám plátek másla, chia semínka i hořkou čokoládu a pěkně promíchám, aby se ingredience a jejich chutě dokonale spojily.

3. Když se vše krásně propojí a vznikne kašovitá hmota, tak je hotovo. Někdy si kaši mixnu a případně ještě trochu zředím mlékem, dle nálady.

TIP: Skvěle se k ní hodí banány, kokos a oříšky. Takže jsem ji servírovala s banány a domácí kokosovou granolou. Navíc ještě zasypanou extra dávnou chia semínky.


Jak se ti čokoládová kaše z quinoi povedla? Chutnala ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.


Nech si čvachtat