Skip to content

Domácí skořicová granola

Honosná snídaně plná toho, čeho si zamaneš. To je domácí granola. Vyrobit si ji můžeš snadno a docela rychle. Oproti té přeslazené kupované si svou vlastní můžeš vychutit podle svého. Samotný základ je v tvých rukách. Ořechy či ovoce přidáš dle libosti. Můžeš se držet mého skořicového návrhu plného ořechů, ale cokoliv můžeš vynechat, či si přidat. Vyzkoušej a už nikdy nesáhneš po té z obchodu. A kdyby ti skořicová tolik nevoněla, připravila jsem pro tebe ještě kokosovou granolu.


5 min příprava + 20 min pečení

pořádná kopa domácí granoly na několik snídaněk


Ingredience

na základ:

3 hrsti žitných vloček
2 hrsti ovesných vloček
1 hrst quinoy
pár pekanových ořechů
pár kešu ořechů
pár mandlí
hrst dýňových semínek
3 lžíce chia semínek
2 lžíce sezamových semínek

na zalití:

2 lžíce másla
100 ml javorového sirupu
1 pořádná lžíce skořice
trochu soli

Jak na to?

1. Smíchám všechny suché ingredience. Ořechy namátkou nasekám ať se rozloží do celé směsi rovnoměrněji.

2. V malém rendlíku smíchám máslo, javorový sirup, skořici a sůl. Nechám v sirupu rozpustit máslo a prolnout vůně.

3. Vše smíchám dohromady a vyložím na plech s pečícím papírem.

4. Peču v předehřáté troubě na 150 °C asi 20 minut. V průběhu alespoň 2x promíchnu.

5. Hotovou granolu po vychladnutí skladuj na suchém místě v uzavřené nádobě. To ať ti nezvlhne.

TIP: Granolu jde vytutit o jakékoliv sušené ovoce, které na plech přidej tak 10 minut před koncem pečení. Případně o lyofilizované ovoce, to já volím radši, a to přidej do směsi až po upečení, ať mu neubereš na chuti a výživových hodnotách.

Nech si čvachtat