Skip to content

Švestkový koláč

Že nic jednoduššího než štrúdl není? Ale je. Tenhle švestkový koláč s jablky vznikl na dost podobné bázi. Ovoce + listové těsto + skořice = šťavňatá mňamina jak hovado. Jako ovoce jsem použila švestky a jablka. Tu kombinaci mám ráda. A místo umotání klasického štrúdlíku jsem zvolila tvar tradičního amerického páje. Maličká změna a hned vše chutná jinak.


40 minut v kuchyni

7 plných pupků


Ingredience

2 listová těsta
švestky
jablka
skořice
třtinový cukr
žloutek na potření

Jak na to?

1. Formu na koláč vyložím prvním listovým těstem. Trochu těsta nechám přes kraje přečuhovat, aby jsem ho pěkně spojila a neutíkalo zbytečně moc šťávičky při pečení.

2. Těsto pokladu měsíčky švestek a jablek. Množství dle chuti. Čím více, tím bude koláč šťavnatější.

3. Ovoce pořádně zasypu skořicí a třtinovým cukrem. Celý páj přikryju druhým listovým těstem. Přebytečné kusy oříznu a pořádně zalepím spoje. Navrchu proříznu čtyři dirky ve tvaru křížku (viz foto). Celý potřu žloutkem a ještě posypu trochou třtinového cukru.

4. Koláč dám péct do předehřáté trouby na 180 °C cca na 30 minut. Prostě dozlatova. Hotový mohu posypat moučkovým cukrem.

Nech si čvachtat