Tenhle dort není žádná pusinka, ale pořádná pusa. Zvenčí křehce křupavá, uvnitř vzdušně vláčná. S mascarpone a čerstvým ovocem je celková chuť sladkou pusou jakékoliv oslavy. Růžovou Pavlovu jsem upekla k příležitosti narozenin mé milované babičky. Bílou zase k příležitosti zimní rodinné oslavy. Naplnit a nazdobit ji můžeš v podstatě čímkoliv. Kreativitě se meze nekladou.
2 hodiny 20 minut v kuchyni
9 plných pupků
Ingredience
na pusu:
5x bílek
230 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce vinného octa
1 vanilkový lusk
špička lžičky červeného barviva
na náplň a ozdobu:
2x mascarpone
1x zakysaná smetana
jahody
ostružiny
máta
bílá čokoláda
cukrová srdíčka
moučkový cukr
Jak na to?
1. Začnu šlehat bílky. Jakmile jsou polotuhé začnu přidávat po lžících cukr a vyšlehám do lesklé tuhé hmoty, na které se po vytažení metliček tvoří špičky. Nakonec do směsi zašlehám škrob, ocet a obsah vanilkového lusku. Pro růžový efekt přidám trochu červeného barviva.
2. Na pečící papír si vyznačím body jak velký dort chci a do tohoto místa nanáším sněhovou hmotu. Lžící tvaruji jakousi sopku. Do prohlubně později přijde náplň.
3. Do předehřáté trouby ihned vkládám dort a stahnu ji na 120 °C. Bez otevírání pomalu suším alespoň 2 hodiny. Až troubu vypneš, udrž svou zvědavost a stále jí neotvírej. Nech dort vychladnout v zavřené troubě, klidně přes noc. Dělám to tak a Pavlova je uvnitř vždy krásně vláčná a zvenku křupavá.
4. Před servírováním vyšlehám mascarpone se zakysanou a trochou moučkového cukru (dle toho jak sladíš), kterou nakydám do velké pusy ve tvaru sopky. Navrch kladu přepůlené jahody a celé ostružiny. Dozdobím lístky máty, hoblinkami bílé čokolády, cukrovými srdíčky. Celé zlehka zapráším moučkovým cukrem.