Batáty jsou sladké brambory, výživově hodnotnější než obyčejné brambory. Proto se neboj zařadit je do svého jídelníčku. Batátovou polévku zbytečně nezahušťuji moukou. Používám vývaru jen tolik, aby byl obsah hrnce potopen. Polévku zdobím černou belugou, která k polévce kontrastně ladí barvou i chutí.
30 minut v kuchyni
6 plných pupků
Ingredience
1 cibule
2 šalotky
2 stroužky česneku
3 větší batáty
2 mrkve
asi 1 litr zeleninového vývaru
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce tyminánu
1/2 lžičky soli
3 bobkové listy
1 celá skořice
10 kuliček nového koření
1 smetana ke šlehání
1 větší hrst čočky černé
čerstvá bazalka
Jak na to?
1. Na lžíci másla a lžíci olivového oleje zpěním cibuli, šalotku a česnek. Přidám na kostičky nakrájené batáty a mrkve. Nyní je na řadě drcený kmín, tymián a sůl. Vše chvíli restuji.
2. Vše zaliju zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina zcela potopená, ne více, ať nemusím polévku zbytečně zahušťovat. Vložím skořici, bobkový list, nové koření a nechám vařit asi 20 minut do změknutí. Vyndám skořici, bobkový list i nové koření a rozmixuji do hladka. Pro zjemnění do polévky vmíchám smetanu.
3. Servíruji posypané čočkou černou (belugou), kterou jsem si uvařila na skus. Na dozdobení a doladění konečné chuti, použiji bazalku. Kombinace chutí polévky, čočky a bazalky je ohromující.