Skip to content

Bezový sirup

Jakmile začne kvést bez, je na místě oblíbená výroba bezového sirupu. Nejde jen o báječnou chuť získanou z domácí produkce, ale bez má spoustu blahodárných účinků pro naše tělo. A jeho výroba je tak snadná.  Květy obsahují vysoké množství vitaminu C a mají detoxikační účinky. Pomohou při léčbě revma, močových cest i při běžném nachlazení. Nakopni své tělo tímhle zázračným sirupem, který si můžeš doma vyrobit na lusknutí prstu. Stačí ti natrhat si pár květenství bezu, což v období května není žádný problém, roste skoro všude.


24 hodin louhování + 10 minut v kuchyni

1 litr bezového sirupu do tvého pupku


Ingredience

asi 20 čerstvých květenství bezu
1 litr převařené vody
700 g třtinového cukru
1 kyselina citronová
1 citron

Jak na to?

1. Čerstvě natrhané květenství černého bezu opatrně omyji. Já používám takový ten rozprašovač na květiny, kterým květy lehce ostříknu. Opatrně proto, abychom nevypláchli úplně všechen pyl, který je pro chuť sirupu strašně důležitý.

2. Převařím si litr vody, nechám ji vystydnout a omyté květenství do ni vložím. Nechám louhovat v chladu 24 hodin.

Je temná noc a ty spíš…Je krásný den a ty sníš…o bezovém sirupu, který za moment budeš pít

3. Po 24 hodinách je čas sirup dokončit. Bez už krásně pustil vůni i chuť do vody, tedy ji sceď. Přidej cukr, kyselinu citronovou a míchej do rozpuštění.  Na závěr vymačkej 1 celý citron, promíchej a můžeš ochutnat. Sirup skladuj v řádně uzavřené lahvi v chladu a temnotě. 

Nech si čvachtat