Bramboračka krapet jinak. Hustá a krémová. Pohladí na jazyku. Zahřeje v pupku. Parmezán dodá bramborové polévce šmrnc, pažitka barvu a žampiony vůni. Vyzkoušej ji taky.
45 minut v kuchyni
10 plných pupků
Ingredience
1 kg brambor
olivový olej
plátek másla
4 šalotky
2 stroužky česneku
2 litry zeleninového vývaru
smetana na vaření
parmezán
tymián
majoránka
pepř
sůl
na ozdobení:
žampiony
parmezán
pažitka
Jak na to?
1. Šalotku i česnek zpěním na olivovém oleji a plátku másla. Přidám oloupané brambory pokrájené na kostky. Ochutím tymiánem, majoránkou, pepřem a solí. Zaliji zeleninovým vývarem jen po množství brambor (asi 2 litry). Nechám vařit alespoň 30 minut do změknutí brambor.
2. Mezitím si orestuji nakrájené žampiony. Nastrouhám parmezán a nasekám pažitku.
3. Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixuji. Netřeba zahušťovat. Díky tomu, že jsme dali vody jen na množství brambor je hustota ideální.
4. Do polévky ještě přistrouhám trochu parmezánu a zaliji smetanou na vaření.
5. Bramborovou polévku servíruji ozdobenou žampiony, parmezánem a pažitkou.