Skip to content

Koprová polévka

Koprovou polévku spoustu lidí nemůže ani cítit, třeba jako můj muž. Kdežto já ji úplně nejvíc zbožňuju. Proto si jí vařím vždy, když není doma, abych netrápila jeho čichové buňky a já naopak s libostí nasávám koprový odér, který se line celým bytem.

A co je nejvíc? Moje koprovka není jen smetana s tunou mouky, jak se často všichni domnívají, že tomu tak musí být. Já dělám zcela bezlepkovou koprovou polévku, takže ani lžičku mouky v mém receptu nenajdeš.

Nejradši ji mám úplně rozmixovanou s vajíčkem. Kdo však preferuje více kousací verzi, pár brambor stačí dát stranou a nakonec je do polévky vhodit. A když si na ni osmahneš trochu čerstvých hříbků, jako jsem tomu udělala právě tentokrát já, hnedle se přiblížíš chuti kulajdy.

Možností je mnoho, zvol tu, která vyhovuje nejvíce právě tobě a pusť se do vaření. A s koprem nešetři, ať polévka voní celým bytem a má pořádný říz.


30 minut v kuchyni

8 plných pupků


Ingredience

2 cibule
5 větších brambor
1 lžíce másla
1 lžíce oliváče
pořádný svazek čerstvého kopru
asi 2 litry vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
500 ml smetany na vaření
bobkový list
nové koření
kmín
sůl
pepř

na dochucení:

šťastná vajíčka
čerstvé hříbky
ocet (používám vinný)


Jak na to?

1. Prvně oloupu cibule i brambory a nakrájím. Je úplně jedno na jak velké kusy, jelikož budeš později vše mixovat. Na lžíci másla a oliváče dám chvilku restovat cibuli a posléze i brambory. Osolím, opepřím, okmínuji a promíchám.

2. To vše zaliju vývarem, přidám bobkový list, nové koření a tlusté stonky kopru (svazek rozříznu vejpůl a tu část se stonky vhodím do vývaru). Takhle nechám vařit asi 20 minut do změknutí brambor. POZOR! Jestli chceš kousací verzi polévky, jak zmiňuji v úvodu, tak po 10 – 15 minutách část brambor vyndej stranou, než se rozvaří. Ty pak použiješ na servírování koprové polévky.

3. Jestli jdeš do verze alá kulajda, tak je čas orestovat si na oříšku másla čerstvé hříbky, které použiješ na servírování. A pokud chceš mít v polévce i vajíčka, tak si je dej vařit.

4. Jakmile jsou brambory měkké, vyndám ty nejtlustší stonky kopru (část v polévce nechám), bobkový list i nové koření a celou polévku rozmixuji dohladka. Za stálého míchání přiliju smetanu a vhodím zbytek nasekaného čerstvého kopru.

5. Polévku servíruji s vajíčkem, případně s orestovanými houbami a posypanou čerstvým koprem. Dochutit dle libosti můžu octem.

Nech si čvachtat