Víkendovka jak vyšitá. A z této ohromné porce ti zbude ještě na pondělí do krabičky na oběd s sebou do práce. Boloňské lazaně miluju. To spojení rajčatové omáčky, boloňské omáčky a bešamelu je ohromující. Věnuj tomuhle jídlu dostatek času ať tu chuť taky zažiješ. Opravdu to stojí za to. Já místo muškátového oříšku používám do boloňské omáčky i bešamelu skořici. Mám to z musaky a chuť mi je příjemnější.
3 hodiny v kuchyni
10 plných pupků
Ingredience
těstoviny lasagne
sugo bolognese (boloňská omáčka)
sugo pomodoro (rajčatová omáčka)
besciamella (bešamel)
parmezán
sugo bolognese:
1 kg hovězího mletého masa
400 g kuřecích jater
2 cibule
2 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
3 lžíce rajčatového hustého protlaku
1 litr vody
olivový olej
pepř
sůl
skořice
sugo pomodoro:
0,5 kg čerstvých rajčat
0,5 kg konzervovaných rajčat
2 cibule
2 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
hrst bazalky
50 g másla
třtinový cukr
sůl
olivový olej
besciamella:
100 g másla
100 g mouky
1 litr mléka
skořice
sůl
Jak na to?
1. Prvně dám dělat boloňskou omáčku. Ta totiž potřebuje nejvíce času, aby maso změklo a vznikla ta pravá konzistence suga. Cibule, mrkve, řapíkatý celer i česnek nakrájím na malé kostičky a dám restovat na olivový olej. Přihodím mleté hovězí maso. Chvilku restuji. Poté nakrájená kuřecí játra. Vše promíchám. Až se vůně prolnou, přidám rajčatový hustý protlak a vše zaliju litrem vody. Přiklopím a nechám na mírném plameni, za občasného míchání, vařit minimálně 2 hodiny. Na závěr dochutím solí, pepřem a špetkou skořice.
2. Mezitím si připravím rajčatovou omáčku. Cibule, mrkve, řapíkatý celer i česnek nakrájím a orestuji na olivovém oleji. Přihodím na kostky pokrájená čerstvá rajčata. Promíchám. Přihodím i konzervovaná rajčata a za občasného promíchání asi 1 hodinu dusím pod pokličkou. Poté zeleninku rozmixuji tyčovým mixérem. Dle chuti osolím a ocukruju. Zjemním máslem. Na závěr přidám nasekanou bazalku pro vůni.
TIP: Toto rajčatové sugo můžete klidně skladovat delší dobu. Stačí naplnit sklenice, otočit je dnem vzhůru a po vychladnutí uložit do špajzky.
3. Než se mi podusí obě suga stihnu ještě připravit bešamel. Rozpustím máslo. Pomalu přisypávám mouku a míchám. Za stálého míchání přiliju ohřáté mléko. Přidám špetku soli a skořice. Pokud se ti udělají hrudky, nesmutni a použij tyčový mixér na rozmělnění.
4. Nyní mám hotová obě suga i bešamel. Těstoviny lasagne kupuji ty, které netřeba předvařovat. Můžu jít tedy rovnou na věc a vrstvit do zapékací mísy. Střídavě skládám pláty lasagní, vrstvu rajčatové omáčky, opět lasagne, vrstvu boloňské omáčky a bešamel. Opakuji vrstvení ještě jednou a končím rajčatovou omáčkou, kterou zastrouhám parmezánem. V rozpálené troubě peču na 180 °C po dobu 40 minut.
5. Servíruji s čerstvě nastrouhaným parmezánem a zdobím bazalkou.