Skip to content

Dýňové rizoto

Rizoto, které rozzáří nejen samotný talíř, ale celý obědový stůl. Svou barvou. Rizoto, které otevře a pohladí tvoje chuťové buňky a oslníš jím každou návštěvu. To je dýňové rizoto. Král mezi rizoty. Já preferuji, když jsou v něm kousky dýní, ale pokud chceš čistou a jemnou chuť italského rizota, pak ho klidně udělej bez nich. V tu chvíli klidně poslouží jako příloha třeba ke kuřeti. Jak je libo.


30 minut v kuchyni + 15 minut pečení dýně

4 plné pupky


Ingredience

1 sředně velká dýně hokaido
400 g rýže Arborio
3 šalotky
cca 1 litr vývaru
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
česnek
oregáno, bazalka
sůl

Jak na to?

1. Začnu tím, že dýni hokaido nakrájím na kusy, hodím ji na pekáč spolu s čerstvým oregánem a bazalkou a neoloupaným česnekem vcelku (bylinky a česnek dodají vůni) a dám péct na 200 °C asi na 15 minut. Pak přepnu na chvíli ještě na gril. Dýně hokaido není potřeba loupat, jen ji dobře omyj.  Z opečené dýně větší část rozmixuju s trochou vody, čerstvého oregana a bazalky na pyré, a zbytek nakrájím na kostky a budu na závěr přidávat do rizota.

2. Na oliváči a 2 lžících másla zpěním na opravdu jemňoučko nakrájenou šalotku. Po chvilence přidám rýži Arborio a za stálého míchání lehce opražím.

3. Teď přijde na řadu bílé víno. Rýži Arborio postupně zalévám bílým vínem a promíchávám. Do té doby, než se alkohol zcela vypaří. To trvá tak pět minutek.

4. Po naběračkách přilévám horký vývar. A stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá co do 20 minut. A opravdu se vyplatí věnovat rýži čas a péči. Jedině tak dosáhneš opravdu krémového rizotka.

5.  Nyní do rizota přileju dýňové pyré a pěkně promíchám.

6. Až mám rýži na skus, přidám do rizota 2 lžíce másla, 100 g parmezánu a kousky dýně (nebo ty kousky servíruji až na talíři).

7. Rizoto servíruji s kousky dýně, posypané parmezánem a čerstvými bylinkami.

TIP: Co když mám obr dýni a celou nezpracuji? Zkus třeba dýňovou polévku.

Nech si čvachtat