Skip to content

Dýňové rizoto

Rizoto, které rozzáří nejen samotný talíř, ale celý obědový stůl. Svou barvou. Rizoto, které otevře a pohladí tvoje chuťové buňky a oslníš jím každou návštěvu. To je dýňové rizoto. Král mezi rizoty. Já preferuji, když jsou v něm kousky dýní, ale pokud chceš čistou a jemnou chuť italského rizota, pak ho klidně udělej bez nich. V tu chvíli klidně poslouží jako příloha třeba ke kuřecímu prsu nebo kachénce. Jak je libo.


30 minut v kuchyni + 15 minut pečení dýně

4 plné pupky


Ingredience

1/2 dýně hokaido
400 g rýže Arborio
3 šalotky
cca 1 litr vývaru
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
sůl

Jak na to?

1. Začnu tím, že půl dýně hokaido nakrájím na kusy a dám péct na 200 °C asi na 15 minut. Dýně hokaido není potřeba loupat, jen ji dobře omyj. Upečenou dýni rozdělím na dvě části. Jednu větší část, kterou nakrájím na kostky a druhou menší část s trochou vody rozmixuji ve smoothie makeru na dýňovou kaši.

2. Na oliváči a 2 lžících másla zpěním na opravdu jemňoučko nakrájenou šalotku. Po chvilence přidám rýži Arborio a za stálého míchání lehce opražím.

3. Teď přijde na řadu bílé víno. Rýži Arborio postupně zalévám bílým vínem a promíchávám. Do té doby, než se alkohol zcela vypaří. To trvá tak pět minutek.

4. Nyní přidám do rizota tu část dýně, kterou jsem si nakrájela na kostky.

5. A začnu po naběračkách přilévám horký vývar. A stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá co do 20 minut. A opravdu se vyplatí věnovat rýži čas a péči. Teprve tak dosáhneš opravdu krémového rizotka.

6. Až mám rýži na skus, přidám do rizota 2 lžíce másla, 100 g parmezánu a druhou část dýně, z které jsem udělala dýňové pyré. Vše pěkně promíchám. Nyní se začíná tvořit ta krémovost. To koukáš co?

7. Rizoto servíruji postrouhané parmezánem.

TIP: Co s dělám s druhou polovinou dýně hokaido? Většinou je to tak, že mám dýni upečenou tak den dva dopředu, protože jsem z druhé půlky dýně a máslovky dělala dýňovou polévku. A kousek té hokaido si schovám právě na dýňové rizotko. Když budeš dělat rizota více, nebo v něm budeš chtít mít více kousků dýně, určitě upotřebíš dýni celou.

Nech si čvachtat